понеділок, 11 січня 2021 13:30

Рішення суду про визнання позначення "Корвалол-Дарниця" добре відомим створює небезпечний прецедент - ЗМІ

Рішення суду про визнання позначення "Корвалол-Дарниця" добре відомим створює небезпечний прецедент - ЗМІ
Приморський районний суд Одеси прийняв рішення про визнання загальновідомим позначення "Корвалол-Дарниця"

У судовий спір про назву лікарського препарату "Корвалол" між фармацевтичними компаніями "Фармак" і "Дарниця" несподівано втрутився Приморський районний суд Одеси.

Про це йдеться в журналістському розслідуванні телевізійної програми "Особливий погляд", яка вийшла в ефір 9 січня на 5-му каналі.

Як з'ясували журналісти, 17 листопада 2020 року суддя В'ячеслав Бондар прийняв рішення про визнання загальновідомим позначення "Корвалол-Дарниця". При цьому суд не звернув увагу, що з 1993 року позначення "Корвалол", а з 2002 року майже ідентичне позначення "Корвалол Corvalolum" добре відомі по відношенню до компанії "Фармак", і зараз в столичних судах розглядаються дві справи щодо позначення "Корвалол" і "Корвалол-Дарниця", а сама судова суперечка між "Дарниця" і "Фармаком" триває вже 15 років.

Рішення Приморського суду дивне з кількох причин, вказують юристи. По-перше: юрисдикція. Фармацевтична фірма "Дарниця" зареєстрована в Києві, чому ж тоді суд відбувся в Одесі? Як вдалося з'ясувати журналістам, навесні 2020-го до "Дарниці" звернувся одеський підприємець Сергій Гаврилюк з пропозицією разом виробляти біологічно активну добавку, яку він чомусь вирішив назвати "Корвалол-Дарниця". "Дарниця" таку пропозицію оцінила як посягання на інтелектуальні права компанії. І звернулася до суду за захистом, а також з проханням визнати позначення "Корвалол-Дарниця" добре відомим. Є всі ознаки штучності цієї ситуації, мета якої - щоб справа слухалася саме в Приморському районному суді Одеси, який місцеві експерти називають Печерським судом Півдня України.

"Найбільш божевільні або перекручені примхи, скажімо так, деяких осіб, вони дійсно можуть бути через цей суд реалізовані", - розповідає адвокат Артем Карташов.

"Уявіть, ви знімаєте квартиру, приходить телеграма, вам пише безрукий інвалід: "Я вам розіб'ю скло". Ви подаєте на нього в суд, просите заборонити розбивати скло і ще просите визнати право власності на приміщення, яке ви знімаєте. Ось це приблизно той рівень абсурду, який ми бачимо в цій справі", - говорить Тарас Кислий, партнер юридичної фірми Arzinger.

Дивує юристів і термін розгляду справи - всього три місяці. Тоді як Апеляційна палата Міністерства економічного розвитку і торгівлі, основна організація, яка визнає позначення добре відомими, подібні справи розглядає протягом не менше півроку. Суд або не зміг, або не захотів розібратися в цій справі і ретельно досліджувати всі докази і всю наявну інформацію. Зокрема, суддя В'ячеслав Бондар не звернув увагу на те, що лікарський препарат "Корвалол-Дарниця" був присутній на ринку менше року, і було продано всього 2,5 мільйона флаконів ліків. А цього критично мало для визнання позначення добре відомим.

"Наведені дані про те, що було продано десь на 20 мільйонів гривень продукції і на цій підставі знак став добре відомим. У фармацевтичному світі це так не працює, продаж на 20 мільйонів гривень якогось засобу - це взагалі не порівняно з тим масштабом, який необхідний для того, щоб встановити, що знак став добре відомим", - зазначає Тарас Кислий.

І, найголовніше, суд не звернув увагу на тривалу присутність на ринку добре відомого позначення "Корвалол" по відношенню до компанії "Фармак". Нагадаємо, назву "Корвалол" створили фахівці Київського хіміко-фармацевтичного заводу імені М.В. Ломоносова ще в 1959 році. З 1960-го року почали повноцінний випуск ліків і з тих пір випущено більше 500 мільйонів флаконів "корвалолу". У 1996 році компанія "Фармак", як правонаступниця заводу імені Ломоносова, отримала свідоцтво на торговельну марку "Корвалол". 2004 р. торгову марку "Корвалол" було визнано добре відомою в Україні по компанії "Фармак", а в 2017-му Апеляційна палата Міністерства економічного розвитку і торгівлі України визнала добре відомим позначення "Корвалол Corvalolum" щодо компанії "Фармак".

"Це позначення відоме настільки, що його можна на законних підставах визнавати добре відомим. Це означає, що це сотні мільйонів проданих упаковок лікарського засобу, це означає, що це навіть кілька може і поколінь тих людей, які використовували, використовують і будуть використовувати цей лікарський препарат. Тому це ніяк не можна порівняти з продуктом, який знаходиться на ринку менше 1 року", - розповідає Дмитро Таранчук, директор з правового забезпечення компанії "Фармак".

Компанія "Фармак" вже оскаржила рішення Приморського райсуду Одеси. Разом з тим, експерти відверто здивовані позицією "Дарниці" в цій справі. Компанія вже витратила купу ресурсів на судові баталії. Цих коштів точно вистачило б, щоб давно вивести свій власний бренд на ринок. Адже формула препарату давно в загальному доступі. Ніякої монополії на неї немає. Захищена тільки назва - бренд "Корвалол", який був створений і розвинений компанією "Фармак".

Зараз ви читаєте новину «Рішення суду про визнання позначення "Корвалол-Дарниця" добре відомим створює небезпечний прецедент - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути