Ексклюзиви
неділя, 16 листопада 2025 00:30

Регулює тиск та позитивно впливає на серце: коли найкорисніше їсти часник

Регулює тиск та позитивно впливає на серце: коли найкорисніше їсти часник
Найефективніше вживати часник у першій половині дня Фото: pinterest

Часник недаремно називають природним захисником серця. Він м'яко знижує тиск, покращує кровообіг і зміцнює судини. Та секрет максимальної користі - у правильному часі.

Найефективніше вживати часник у першій половині дня, коли організм активний і краще засвоює біологічно активні сполуки, що підтримують серцево-судинну систему, пише Verywell health.

Для імунітету

За даними Science Direct, часник містить біоактивні сполуки, такі як аліцин, який виробляється при подрібненні. Аліцин покращує функцію імунних клітин, включаючи макрофаги, лімфоцити, дендритні клітини та еозинофіли, які відіграють вирішальну роль у захисті.

Дослідження показують, що вживання часнику натщесерце може покращити його імуномодулюючу дію. Також можна вживати під час їжі для подальшої підтримки імунної системи.

Здоров'я серця

В журналі Nutrients йдеться, що часник пов'язаний з кількома корисними властивостями для здоров'я серця. До них належать:

регулювання артеріального тиску - сполука аліцин сприяє позитивному впливу на серцево-судинну функцію та покращує кровообіг

антиоксидантні властивості - часник містить антиоксиданти, які можуть допомогти в боротьбі з оксидативним стресом та запаленням.

Вживання часнику вранці натщесерце може допомогти підтримувати здоров'я серця. Можна отримати максимальну користь від поживних речовин та антиоксидантів, що містяться в часнику.

При запаленні

Згідно з даними в журналі Antioxidants, часник містить сполуки з протизапальними властивостями, які можуть допомогти впоратися із запаленням, пов'язаним з різними станами, такими як артрит.

Крім того, добавки з часником полегшують біль і скутість у суглобах і м'язах, що ще підтверджує їхню роль як ефективного протизапального засобу.

Вживання часнику під час вечері може допомогти зменшити запалення та сприяти спокійному нічному сну.

Для травлення та здоров'я кишечника

MDPI повідомляє, що часник має значний вплив на травлення та здоров'я кишечника. Він може діяти як пребіотик, стимулюючи ріст корисних бактерій, які необхідні для збалансованого кишкового мікробіому.

Антимікробні властивості часнику пояснюються аліцином, який може зменшити ріст шкідливих бактерій, одночасно сприяючи росту корисних.

Додавання часнику до страв може покращити травлення та допомогти організму виробляти ферменти, які покращують засвоєння поживних речовин

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка цибуля найкорисніша: жовта, біла чи червона

Кому не можна їсти

Можливі побічні ефекти включають неприємний запах з рота, дискомфорт у животі та нудоту.

Їсти часник не можна при:

алергії на часник

гастроезофагеальній рефлюксній хворобі (ГЕРХ)

синдромі подразненого кишечника

прийомі препаратів для розрідження крові.

Якщо тиск підвищується, а ліків під рукою немає - на допомогу може прийти звичайний чай. Деякі його види м'яко розширюють судини, знімають напругу й допомагають серцю працювати спокійніше.

Чай не замінює медикаментозне лікування, але додавання цього напою в раціон може стати невеликим, але ефективним кроком до поліпшення здоров'я серця

Зараз ви читаєте новину «Регулює тиск та позитивно впливає на серце: коли найкорисніше їсти часник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути