вівторок, 09 квітня 2019 18:10

Реанімації стають відкриті до рідних пацієнтів - Супрун

Реанімації стають відкриті до рідних пацієнтів - Супрун
Відділення інтенсивної терапії стають відкриті до рідних пацієнтів Фото: "Кіровоград24"

Хоч вільний доступ до реанімацій дозволений наказом МОЗ України вже 3 роки. З закритими реанімаціями досі стикаються близькі пацієнтів у лікарнях.

Відвідувачі будь-якого віку мають право вільно перебувати поруч із пацієнтами у відділеннях інтенсивної терапії 24/7. Це право забезпечує заклад охорони здоров'я, розповіла Уляна Супрун у Facebook.

Національне дослідження, проведене у лютому цього року, показує, що насправді відкритими відділення інтенсивної терапії є лише в одному з п'яти випадків: 21% відвідувачів мали безперешкодний доступ у цілодобовому режимі.

Частково така закритість пов'язана з неготовністю медичного персоналу до змін, частково - з необізнаністю самих пацієнтів. Cеред найбільш болючих моментів перебування в лікарнях опитані називали обмеження доступу до відкритих реанімацій.

Звісно, є чітко прописані правила, які не можна порушувати. Якщо їх дотримуватися - це зовсім не заважає лікарям в роботі, а пацієнту допомагає одужати. Це приклад пацієнто-орієнтованої медицини, до якої прагнуть в Україні.

Важливо пам'ятати, що право на допуск до пацієнта будь-якого віку діє 24/7 і забезпечується закладом охорони здоров'я. Один відвідувач може перебувати біля ліжка пацієнта без часових обмежень. Одночасно біля пацієнта може бути не більше двох осіб. Винятки обговорюються з лікарем. Відвідувачем може бути будь-яка особа незалежно від родинних стосунків.

У відділеннях інтенсивної терапії радять:

Майте при собі антисептичну рідину для дезінфекції рук і постійно нею користуйтеся.

Якщо ви відчуваєте себе застудженим, не заходьте до палати, не наражайте близьку людину та інших пацієнтів на небезпеку.

Ви потрапите в незвичне середовище: навколо вас будуть тяжкохворі люди, багато різних запахів та звуків. Налаштуйтеся на це перед входом у палату та стримуйте емоції.

Не чіпайте апаратуру, до якої підключені пацієнти, це може бути критичним для їхнього здоров'я і життя. Якщо апаратура почала незвично звучати або вам здалося, що з пацієнтом щось трапилось, терміново покличте медичний персонал. У жодному разі не намагайтеся щось зробити із пацієнтом та апаратурою самостійно.

Дослухайтеся до інструкцій, порад та прохань медичного персоналу. Не заважайте медикам, не конфліктуйте з ними. Команда відділень працює задля того, щоб зберегти життя та допомогти пацієнту.

Поважайте комфорт інших пацієнтів, не розмовляйте голосно, не роздивляйтеся людей, не заходьте до інших палат.

Не користуйтеся мобільним телефоном у палаті. Не фотографуйте палату, персонал, інших пацієнтів та їхніх родичів. Ставтеся з повагою до приватності інших людей.

Медичний персонал може попросити вас вийти з палати через необхідність провести певні маніпуляції з вашою близькою людиною або ж із іншими пацієнтами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба вміти кусатися" - Супрун розповіла, що робити з корупціонерами

Подбайте про свій стан, бо він впливає на стан вашої близької людини. Не треба перебувати у палаті цілодобово. Вам необхідно регулярно їсти та спати, виходити з приміщення.

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла від чого помирають українці.

За її словами основною причиною є серцево-судинні захворювання, пише Укрінформ.

"Найчастіше українці помирають від серцево-судинних захворювань - майже 2/3 від усіх випадків смерті", - сказала вона на брифінгу, присвяченому Національній конференції громадського здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Реанімації стають відкриті до рідних пацієнтів - Супрун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути