пʼятниця, 14 травня 2021 17:07

П'ятеро українських моряків підхопили малярію. Один помер

П'ятеро українських моряків підхопили малярію. Один помер
Усі хворі — моряки, які курсували до країн Африки. Фото: ifnmu.edu.ua

Лабораторними центрами зареєстровано завезені випадки малярії у п'яти громадян України. Один із випадків став летальним. Усі хворі — моряки, які курсували в країни Африки.

На початку травня в Одесі малярію підтвердили у 43-річного чоловіка. Хворий упродовж останніх п'яти місяців був капітаном морського судна (газовоза), яке здійснювало перевезення до портів Анголи.

Чоловіка госпіталізували до приватного медичного закладу на шостий день після проявів симптомів - підвищення температури до 39°С, озноб, пітливість, слабкість, головний біль. До цього чоловік уживав жарознижувальні препарати.

Наступного дня після госпіталізації через погіршення стану хворого перевели до реанімації міської інфекційної лікарні. Малярію підтвердили лабораторно. Хворому проводиться специфічне лікування за схемою та дезінтоксикаційна терапія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укус комара може спричинити смерть: що потрібно знати про малярію

Один завезений випадок малярії став летальним. Помер 31-річний чоловік з Одеської області. Він упродовж останніх шести місяців працював кухарем на борту морського судна, яке курсувало до країн Африки (Сенегал, Кот-д'Івуар, Конго).

Упродовж епідрозслідування з'ясувалося, що чоловік під час рейсу протималярійні препарати не отримував.

За запитом Лабораторного центру МОЗ на водному транспорті стало відомо, що на тому ж судні перебували шестеро моряків — громадян України, й усі одночасно повернулися до України. З'ясувалося, що ще двоє з них захворіли на малярію та госпіталізовані до лікарень Херсона й Миколаєва.

За повідомленням із Херсонського лабцентру, хворий звернувся по медичну допомогу на сьомий день хвороби лише після телефонної розмови з колегами з судна, коли довідався, що двоє із них захворіли на малярію, а один помер. У важкому стані чоловіка госпіталізували. Діагноз підтвердили лабораторно й призначили специфічне лікування.

Ще одного моряка, члена екіпажу, направили на обстеження. З двома зараз зв'язатися не вдалося.

Згідно з опитуваннями, хімієпрофілактика проти малярії під час перебування на рейсі не проводилася. Направили запит до судновласника щодо проведення хімієпрофілактики.

Також наприкінці квітня в Херсоні зареєстрували випадок завезеної тропічної малярії в чоловіка 35 років, який працював старшим помічником капітана на теплоході для перевезення контейнерів із Грузії до країн Африки (Бенін, Камерун, Заїр, Намібія, Нігерія) та Азії (Шрі-Ланка, Сінгапур).

Епідрозслідуванням установлено, що хворий медкомісію та інструктаж із профілактики малярії проходив. Проте профілактичне лікування проти малярії не приймав.

Центр громадського здоров'я направив запит до Лабораторного центру МОЗ на водному транспорті щодо наявності на борту морських суден препаратів проти малярії для всіх членів екіпажу й можливості їх отримання за схемою під час перебування в ендемічних із малярії країнах.

Працівник британської благодійної організації Ян Джонс під час поїздки в Індію захворів на коронавірус, лихоманку денге та малярію.

Зараз ви читаєте новину «П'ятеро українських моряків підхопили малярію. Один помер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути