Деякі консервовані овочі зберігають майже всю користь навіть після термічної обробки. Особливо це стосується баклажанів, квасолі та моркви.
Вони підтримують роботу серця, покращують травлення та зміцнюють імунітет.
Чому ці овочі варто мати у кожній коморі
Під час термічної обробки, корисні речовини у багатьох продуктах гинуть. Проте температура сто градусів не знищує вітаміни в баклажанах, квасолі і моркві. Консервувати в першу чергу потрібно баклажани та моркву, оскільки від таких заготовок людина протягом усієї зими отримуватиме максимум корисних речовин.
У баклажанах міститься особлива речовина, яка має клітинно-протективну дію, тобто захищає клітину від вільних радикалів, що утворюються в організмі у процесі біохімічних реакцій. При термічній обробці баклажану кількість цієї речовини знижується несуттєво.
Баклажани захищають судини. Вони містять антоціани, які зміцнюють стінки капілярів і знижують рівень "поганого" холестерину. Навіть після консервування баклажани зберігають клітковину, що допомагає роботі травної системи. Їх корисно додавати до зимових салатів чи рагу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які популярні овочі мають найменше клітковини: є в раціоні багатьох українців
Консервована квасоля - цінне джерело рослинного білка, заліза та вітамінів групи B. Вона підтримує енергетичний баланс, сприяє відновленню м'язів і довго дарує відчуття ситості. Завдяки м'якій текстурі та насиченому смаку квасоля чудово підходить для салатів, супів і гарнірів.
Також варто звернути увагу на моркву, яка цінна насамперед великим вмістом бета-каротину, що є попередником вітаміну А. Бета-каротин зміцнює імунітет і покращує зір. Дослідження показали, що люди, які їдять велику кількість продуктів, що містять бета-каротин, мають нижчий ризик раку шлунка. Моркву можна додавати до овочевих сумішей, вінегретів або використовувати як легкий перекус.
Українці звикли робити консервацію на зиму. Ці запаси заміняють овочі, які в холодний період доволі дорогі та й містять багато хімікатів. Консервацію можна їсти взимку, але краще віддавати перевагу замороженим овочам та фруктам, або ж купувати їх свіжими.
Все ж краще їсти тепличні овочі, ніж мариновані. Це стосується тих, яких не можна заморозити. І альтернатива маринованим овочам - це соління, це однозначно корисно і не дорого.




















Коментарі