середа, 02 жовтня 2024 14:27

Прості буденні звички, які змусять мозок бути у тонусі

Щоб тримати мозок у тонусі, потрібна регулярна робота над собою.

Якщо людина пролежить пів року, вона не зможе встати з дивана. Так само і мозок, якщо його не тренувати, він не зможе ефективно працювати.

Автор: pinterest
  Ці щоденні звички покращують роботу мозку: збережіть собі
Ці щоденні звички покращують роботу мозку: збережіть собі

Як покращити роботу мозку

Треба навантажувати мозок важкою роботою. Все, що необхідно, дає саме життя: книги, фільми, вистави, складні для розуміння, що змушують мозок працювати.

Їжа для покращення працездатності мозку

Головний мозок повинен безперервно отримувати поживні речовини і достатній обсяг кисню. Повноцінний і правильний раціон покриває потреби організму і допомагає зберегти мислення, мозкову активність на високому рівні.

Корисні продукти для мозку:

Риба і морепродукти. У них містяться природний білок, корисні насичені жири, омега-3 кислоти, що сприяють підвищенню метаболізму нейронів і легшому засвоєнню інформації.

Броколі. У цьому сорті капусти багато антиоксидантів, вітамінів, корисних речовин, необхідних для синтезу ліпідів і фосфоліпідів. З них складаються стінки клітин мозку.

Темний шоколад необхідний для покращення уваги і пам'яті.

Зелений чай сприяє концентрації уваги, знімає втому, заспокоює.

Горіхи містять макро- і мікроелементи, що активують всі здібності мозку.

У зелені та овочах містяться каротиноїди, антиоксиданти, фолієва кислота, а також інші вітаміни, необхідні нам з народження. Примітно, що чим темніший колір зелені, тим більше потрібних елементів у ній міститься.

У яйцях є фолієва кислота, білок, вітаміни В6 і В12, холін. Ці речовини регулюють пам'ять і настрій. Фосфор, що знаходиться в жовтку, необхідний для метаболізму нейронів, які витрачаються в процесі розумової діяльності.

Також до "розумної їжі" відносяться чорниця, шпинат, авокадо, спеції. Важливо стежити за тим, що ми їмо, уникати дешевих продуктів, наповнених пестицидами і нітратами, наприклад, фастфуд.

Автор: pinterest
  Ці щоденні звички покращують роботу мозку: збережіть собі
Ці щоденні звички покращують роботу мозку: збережіть собі

Прості звички - найкраще тренування

Працездатність мозку залежить від того, що людина готова зробити для підвищення когнітивних здібностей в повсякденному житті. Зміна способу життя, прості звички допомагають людям підвищити продуктивність.

Розширюйте словниковий запас. Щоденне вивчення одного нового слова стимулює ріст нових зорово-слухових нейронних зв'язків.

Щодня відкривайте для себе щось нове, наприклад, маршрути для прогулянок, хобі, статті про незвичайні явища.

Використовуйте "неправильну руку". Виконання звичних дій неосновною рукою також формує нові нейронні зв'язки.

Намагайтеся вгадати наступну фразу співрозмовника. Тренування розуміння навколишніх за виразом обличчя, жестами, поведінкою розвиває секцію мозку, що відповідає за інтуїцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти здатні покращити пам'ять і захистити мозок від старіння: чіткий перелік

Грайте в шахи, вирішуйте головоломки, ребуси.

Слухайте класичну музику. Існує думка, що прослуховування музики Моцарта тимчасово покращує проходження IQ-тесту, має благотворний вплив на просторовий і розумовий розвиток людини.

Ці способи допомагають відновити розумовий ресурс, рівень інтелекту.

Стимуляція чуттєвого сприйняття

Ходіть по дому із закритими очима, намагайтеся вгадати предмети на дотик або за запахом, слухайте незвичну музику, виділяючи з неї гру на окремих інструментах. Під час розмови з близькими відзначайте різні нотки інтонації в їхній мові.

Слухайте навколишній світ, шукайте в ньому звуки, які вас радують. Спостерігайте за навколишнім світом, помічайте деталі, на які вам приємно дивитися. Звертайте увагу на запахи, які вас оточують. Вони пробуджують емоційну пам'ять і допомагають повернутися в минуле. Коли ви залучите різні канали чуттєвого сприйняття, події не будуть проходити безслідно, а будуть залишати яскравий слід у пам'яті.

Автор: pinterest
  Ці щоденні звички покращують роботу мозку: збережіть собі
Ці щоденні звички покращують роботу мозку: збережіть собі

Стимуляція пам'яті

Якщо не розвивати і не вдосконалювати пам'ять, вона почне погіршуватися вже до 37 років. Підвищена забудькуватість може сильно зіпсувати життя. Щоб цього не сталося, виконуйте прості вправи:

Запам'ятовуйте інформацію за асоціаціями, зоровими образами. Можна об'єднати невідомі предмети з відомими і скласти з ними цікаву історію. Тоді нова інформація залишиться в пам'яті і спливе в потрібний момент. Асоціативні паралелі допомагають вивчити номери телефонів, дорожні знаки, паролі.

Читайте вголос. Це розвиває слухову пам'ять, покращує дикцію, інтонацію.

Вчіть напам'ять вірші. Візьміть за правило, кожного тижня вчити новий твір. Важливо, не зубрити бездумно, а розуміти матеріал.

Згадуйте забуте. Якщо вам потрібен номер телефону, не поспішайте дивитися в смартфон. Спробуйте його згадати. Йдете за покупками, не беріть з собою список покупок. Запам'ятовуйте по пам'яті, що потрібно купити.

Активізація моторики

Дрібна моторика розвиває мову і пам'ять у маленьких дітей. Не тільки у маленьких: спритність рук тісно пов'язана з ясністю розуму. Розвиток дрібної моторики допоможе зберегти пам'ять, інтелект і когнітивні здібності.

Регулярно робіть масаж рук, розтирайте кінчики пальців, долоні.

Перебирайте пальцями крупи, дрібні камінчики, пісок.

Ліпіть з тіста, пластиліну.

Сортуйте монети, ґудзики.

Шийте, в'яжіть, періть руками.

Малюйте, пишіть від руки.

Спробуйте діяти незвично для себе: замініть виделку на китайські палички, пишіть або виконуйте різні дії двома руками.

Розвиток пластичності мовлення

Коли порушена мозкова діяльність, стає складно чітко і логічно формулювати свої думки, підбирати слова. Щоб уникнути цього, слід працювати над якістю свого мовлення:

Уникайте слів-паразитів, матюків.

Позбавляйтеся від штампів. Використовуйте нові відповіді на звичні питання, уникайте стандартних кліше в мові.

Частіше викладайте думки письмово. Аналізуйте органічність речень, логіку, структуру висловлювання.

Намагайтеся частіше виступати на публіці.

Слухайте хороших ораторів, читайте книги. Читання поповнює словниковий запас, розвиває пам'ять.

Використовуйте в мові нові розмовні конструкції.

"Знайди відмінності" - це популярний тип головоломки, яка може покращити розумову спритність і загальну роботу мозку. Практика такого роду діяльності корисна для вашого мозку, оскільки вона допомагає покращити вашу концентрацію та пам'ять.

Щоб виконати завдання, треба визначити відмінності між двома на вигляд ідентичними зображеннями в межах відведеного часу. На зображенні показано дві фотографії медоносних бджіл, які збирають пилок. Хоча на перший погляд обидва зображення виглядають ідентичними, це не так. Між двома картинками є три відмінності. Є 19 секунд, щоб їх знайти.

Зараз ви читаєте новину «Прості буденні звички, які змусять мозок бути у тонусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути