вівторок, 02 квітня 2019 14:43

Продукти, які захищають від нападів мігрені

Продукти, які захищають від нападів мігрені
Контролювати прояви мігрені можна за допомогою харчування. ФОТО: cherry-lady.com.ua

Їжа може як спровокувати напад мігрені, так і ослабити його.

Перелік продуктів, здатних полегшити прояви цього захворювання, подав healthcentral.

1. Імбир. 250 мг цього кореню настільки ж ефективні, як і суматриптан — один із найпоширеніших препаратів, які призначають для пригнічення нападу мігрені. Можна додавати корінь до різних страв або чаю сирим, у натертому вигляді. Інший варіант — домішувати в напої імбирний порошок.

2. Куркума. Активний компонент цієї пряності куркумін допомагає боротися із основними факторами виникнення мігрені: запаленням, депресією, дефіцитом серотоніну, хронічною втомою та іншими.

3. Шпинат. У ньому міститься велика кількість магнію. Дефіцит саме цього мікроелементу, згідно з результатами досліджень, має більше половини тих, хто страждає на мігрень. 300 грамів приготованого шпинату забезпечують 157 мг магнію. Це майже 40% від рекомендованої денної норми.

4. Продукти, багаті на вітаміни групи В. Науково доведено, що брак цих речовин в організмі підвищує ризик появи мігрені й головного болю. Особливо важливими є В6, В9, інакше фолієва кислота, й В12. Джерелом їх є печінка, молоко, риба, хліб з борошна грубого помелу, злакові, горіхи, яловичина, м'ясо птиці, сир, темно-зелені овочі, банани, картопля, бобові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали 5 хвороб тіла та мозку, які треба лікувати разом

5. Риба жирних сортів. Це сардини, оселедець, скумбрія, лосось, тунець. Така риба забезпечує організм достатньою кількістю омега-3 жирних кислот. Як показали дослідження, ці речовини суттєво знижують ризик виникнення нападу мігрені.

6. Гарбузове насіння. Воно є цінним джерелом цинку — мінералу, необхідного для підтримки гормонального балансу й активності ферментів. Цинк допомагає правильно перетравлювати їжу, перешкоджаючи розвитку до неї підвищеної чутливості, яка провокує напади мігрені. Також регулює гормональні зміни, які відбуваються під час овуляції й місячних і є одним із факторів виникнення мігрені. На додачу гарбузове насіння містить багато магнію, антиоксидантів і корисних жирів, які теж відіграють важливу роль у профілактиці нападів.

7. Авокадо. Ці плоди багаті на калій — мікроелемент, який сприяє живленню клітин мозку й за рахунок цього здатен ослаблювати прояви мігрені.

8. Морські водорості. Виникнення мігрені часто зумовлюється порушеннями роботи щитоподібної залози. Для належного функціонування цього органу важлива наявність в організмі достатньої кількості йоду. Саме водорості є одним із найцінніших джерел цього мікроелемента.

Головним проявом мігрені є сильний головний біль, який супроводжується підвищеною чутливістю до світла, звуків і запахів. У більшості випадків він охоплює лише одну половину голову. Відчувається як сильне пульсування. Може тривати від 2-х годин до 3-х діб. Посилюється від фізичного навантаження. Спровокувати напад мігрені можуть різні фактори. Найчастіше це стрес, втома, зміна погоди, недосипання, вживання окремих продуктів, гормональні коливання протягом менструального циклу, прийом деяких медичних препаратів, зокрема протизаплідних пігулок.

Зараз ви читаєте новину «Продукти, які захищають від нападів мігрені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути