середа, 03 липня 2019 14:47

Поради, які допоможуть зберегти серце здоровим

Поради, які допоможуть зберегти серце здоровим
30 хвилин ходьби у швидкому темпі щодня — перший крок до профілактики серцево-судинних захворювань. ФОТО: diety.pp.ua

Серцеві-судинні захворювання є основною причиною смерті у світі.

Як знизити ризик їхнього розвитку, розповів mayoclinic.

1. Виділяти по 30 хвилин на день на фізичні вправи. Фізична активність допоможе тримати під контролем вагу, кров'яний тиск, холестерин, рівень цукру в крові — усе, що може спричинити надмірне навантаження на серце.

Рекомендації служб охорони здоров'я: 150 хвилин на тиждень помірної аеробної активності або 75 хвилин інтенсивної. Для кращого ефекту кількість помірної можна збільшити до 300 хвилин, інтенсивної — до 150. Також варто 2 дні на тиждень присвячувати силовим вправам.

2. Відмовитися від активного куріння й уникати пасивного. Хімічні речовини в тютюні викликають потовщення стінок артерій і формування атеросклеротичних бляшок, що є однією з найбільш частих причин серцевого нападу. Крім того, сигаретний дим зменшує концентрацію кисню в крові. У результаті підвищується кров'яний тиск. За таких обставин серце починає посилено перекачувати кров, що дає на нього зайве навантаження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поводився наче Халк": хлопця повернули до життя після 20-хвилинної зупинки серця

3. Переглянути свій раціон. Його треба збагатити фруктами, овочами, цільнозерновими, бобовими, горіхами, рибою, нежирними сортами м'яса, низькокалорійними молочними продуктами. Максимально зменшити слід споживання цукру, солі й червоного м'яса. Також сторонитися слід трансжирів: вони є в маргарині, а значить й у фабричній випічці, кондитерці, снеках і подібному.

4. Висипатися. Недосипання підвищує ризик розвитку патологій, які можуть стати причиною серцевого нападу. Зокрема, ідеться про гіпертонію, ожиріння, діабет.

У середньому організму щодоби потрібно по 7-9 годин сну. Якщо людина прокидається без будильника й відчуває себе при цьому бадьоро, значить, вона висипається. Якщо ж постійно переставляє будильник на 5 хвилин вперед і з труднощами встає з ліжка, значить, сну їй не вистачає.

Задля власного здоров'я слід скласти графік сну й дотримуватися його, щодня лягаючи спати й прокидаючись в один і той самий час. Вкладаючись у ліжко, необхідно подбати, щоб у спальні було темно й тихо.

5. Правильно боротися зі стресом. Допоможе в цьому фізична активність, медитація.

Будь-які симптоми, що виникають під час найменшого фізичного навантаження й зникають у стані спокою, можуть вказувати на хворобу серця. Особливо уважними слід бути людям, які ведуть сидячий спосіб життя, курять, мають високий холестерин, гіпертонію, діабет, надмірну вагу чи родичів із серцево-судинними захворюваннями.

Зараз ви читаєте новину «Поради, які допоможуть зберегти серце здоровим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути