Організми чоловіків і жінок переробляють і метаболізують певні типи їжі по-різному. А значить з'їдені продукти по-різному впливають на чоловіків та жінок.
Дієтолог Хелен Бонд пояснила, жінки сприймають продукти інакше, ніж чоловіки і назвала основні, пише telegraph.
Як жінки сприймають алкоголь
Коли йдеться про вплив алкоголю на здоров'я, важливо не лише те, скільки ви п'єте, але й те, як ваше тіло його переробляє. Чоловіки переробляють його ефективніше, ніж жінки, через різний склад тіла, навіть якщо вони однакові за вагою. Жінки мають вищий відсоток жиру в організмі і складаються з меншої кількості води.
Це означає, що жінки швидше досягають вищого вмісту алкоголю в крові, навіть після того, як випивають таку ж кількість, як і чоловіки.
Вони також, як правило, менші за чоловіків і мають нижчий рівень ферменту, який метаболізує алкоголь, який називається алкогольдегідрогеназа (АДГ), тому вони набагато швидше поглинають алкоголь у кров.
Втім, ризик для здоров'я обох статей все ще є значним і включає певні види раку, хвороби серця та печінки, підвищений ризик проблем із психічним здоров'ям і пошкодження нервової системи. Але жінки піддаються більшому ризику кардіоміопатії, серцевого захворювання, спричиненого хронічним вживанням алкоголю, при цьому вони частіше, ніж чоловіки, страждають від алкогольної тривоги та депресії, навіть якщо випивають однакову кількість.
Чоловіків сильніше вражають солодкі напої
Дослідження вже давно показали, що жінки більш сприйнятливі до солодкого, ніж чоловіки. Газовані напої частіше спричиняють розвиток діабету у хлопчиків, ніж у дівчаток. Дослідники з Гарвардського університету виявили, що солодкі напої в три рази більше впливають на резистентність до інсуліну та рівень глюкози в крові хлопчиків, ніж на дівчаток.
Фактори ризику діабету, такі як зниження фізичної активності та збільшення споживання цукру, впливають на чоловіків сильніше, ніж на жінок. Дослідження показали, що через 10 днів у чоловіків-учасників спостерігалося зниження кровотоку в ногах і зниження рівня гормону адропіну, який відіграє важливу для здоров'я роль у регулюванні чутливості до інсуліну та маси тіла.
У чоловіків частіше розвивається діабет 2 типу, навіть якщо вони мають порівняно меншу вагу, ніж жінки, каже Рой Тейлор, професор медицини та обміну речовин в Університеті Ньюкасла та автор Вашого простого посібника з лікування діабету 2 типу. Однак, якщо жінки хворіють на цукровий діабет 2 типу, у них ризик серцевих захворювань зростає більше, ніж у чоловіків.
Чоловіки отримують більше користі від темного шоколаду
Користь для здоров'я темного шоколаду, який містить мінімум 70 відсотків какао, порівняно з молочним шоколадом, включає зниження ризику серцевих захворювань і багатство заліза, магнію та цинку. Чоловіки реагують на поживний вміст краще, ніж жінки.
Якість крові у чоловіків покращилася набагато більше, ніж у жінок, після вживання шоколаду з принаймні 70% какао, стверджують дослідники з Абердинського університету. Це може допомогти зменшити ризик інсульту.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири продукти, які допоможуть відновити організм після зими
"Чоловічі тромбоцити поводяться значно краще, ніж жіночі після вживання темного шоколаду, оскільки вони, здається, не злипаються так сильно і піддаються набагато меншому стресу. Це трохи загадка, чому це так. Можливо, це пов'язано з гормонами, але це те, що ми все ще намагаємося зрозуміти", сказав автор дослідження доктор Баук'є де Рус.
Жирні продукти негативно впливають на чоловіків
Коли справа доходить до їжі з високим вмістом жиру, як-от гамбургери, біфштекс і сир, мозок чоловіків і жінок реагує по-різному, кажуть дослідники з Інституту дослідження діабету та ожиріння Cedars-Sinai. Це, у свою чергу, впливає на ризик серцевих захворювань.
"Ми вперше виявили значні відмінності між статями, коли справа доходить до того, як організм реагує на дієти з високим вмістом жиру", - каже професор Дебора Клегг, яка керувала дослідженням. Її команда виявила, що чоловічий мозок частіше запалюється, а серце пошкоджується, якщо харчуватися з високим вмістом жиру. Згідно з дослідженнями, запалення мозку пов'язане з переїданням і змінами рівня цукру в крові та ризиком ожиріння.
Регулярне помірне вживання вина може значно захистити від діабету. Вчені з'ясували, що вживання вина три або чотири рази на тиждень привело до зниження на 27% ризику діабету серед чоловіків і на 32% - у жінок, в порівнянні з тими, хто утримується від алкоголю.
У той же час такі алкогольні напої як джин і горілка підвищували ризик захворювання серед жінок.
Коментарі