Ексклюзиви
понеділок, 05 листопада 2018 14:45

Після пересадки серця 11-річний українець полюбив іншу їжу
20

У пам'ять про людей-донорів українці з пересадженими органами висадили алею яблунь.
Фото: Василина Копитко
У пам'ять про людей-донорів українці з пересадженими органами висадили алею яблунь.
У пам'ять про людей-донорів українці з пересадженими органами висадили алею яблунь.
У пам'ять про людей-донорів українці з пересадженими органами висадили алею яблунь.
У пам'ять про людей-донорів українці з пересадженими органами висадили алею яблунь.

У Києві 3 листопада провели акцію на підтримку трансплантації в Україні. На території Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги українці з пересадженими органами висадили яблуні в пам'ять про людей, які стали їхніми донорами. 14 висаджених яблунь символічно назвали "Алеєю життя".

"Про свого донора нічого не знаю. Я народився з серцем з правої сторони. У 20 років лікарі сказали, що нічого окрім трансплантації серця і легень мені не допоможе. Десять років батьки просили в МОЗ виділити кошти. Операцію зробили в Берліні у січні 2010 року, на органи чекав три дні. Після трансплантації активно займаюсь спортом, закінчив медичне училище, став медпрацівником. Сьогодні посадив дерево, емоції не передати словами. Цікаво, як через багато років воно виросте, буду приходити сюди дивитись на нього", — каже 39-річний Андрій Дубик.

11-річному Артему Мархай 31 жовтня 2017 року пересадили донорське серце в Індії.

"5 років назад син хворів простудою, три тижні лікувались. Поїхали зробити рентген, а там показало, що серце на всю грудну клітку. Лікарі сказали, що допоможе тільки пересадка. Три з половиною роки чекали на трансплантацію, звертались до МОЗ, щоб виділили гроші. Нас відправили в Індію, 5 місяців чекали там.

У сина 1 група крові, а в Індії поширена 4, по віку також було важко знайти донора. Десять разів нас викликали на пересадку, і тільки 10-ий орган підійшов.

Ми не знаємо хто донор, чи хлопець чи дівчина, тільки те, що йому було 22 роки. Син дуже скучає, хоче в Індію. Смакові вподобання змінились, майже не їсть м'яса. Не може накататись на велосипеді, до того 4 роки тільки дивився на нього", — каже Тетяна Мархай, мама хлопця.

Акцію підтримали активісти та діячі культури.

"Висаджуємо яблуні, бо це символ життя. Це знак пошани донорам, які після своєї смерті подарували шанс на життя іншим. Ми боремося за те, щоб трансплантація у нашій державі розвивалась, щоб не було потреби відправляти наших співгромадян за кордон на дорогі операції, як це відбувається зараз", — говорить Gazeta.ua Юрій Андреєв, лідер Національного руху "За трансплантацію" .

В Україні з 1 січня 2019 року вступає у дію закон про трансплантацію від нерідного донора. Згоду на пересадку органів людина даватиме за життя самостійно, або її найближчі родичі після раптової смерті.

Зараз ви читаєте новину «Після пересадки серця 11-річний українець полюбив іншу їжу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути