Ексклюзиви
понеділок, 27 квітня 2020 06:31

Перші підгузки надягали космонавтам

Перші підгузки надягали космонавтам
Підгузники одягали космонавтам. Фото: aboutspacejornal.net

27 квітня 1965 року у США запатентувли підгузки "Памперс". Їх першу 37-тисячну партію розкупили за тиждень.

Усе почалося з того, що у 1951 році редактор Vogue і багатодітна мати Меріон Донован створила одноразові непромокаючі трусики з клейонки, які одягалися поверх марлевої пелюшки. Потім додала абсорбуючий шар з паперу, що вбирає вологу і замінила шпильки на безпечні застібки.

На той момент батьки не були готові до одноразових підгузків і винахід не користувався популярністю. Поки через 10 років Віктор Міллз не винайшов підгузки для своїх онуків. Їх назва походить від англійського pamper, що означає "розпещувати" батьків. Вони могли більше не прати пелюшок.

Вони кріпилися ремінцем і у них не було "крилець". Ті з'явилися вже у 70-х роках, а в 80-х винайшли гель-абсорбент. Тепер вони пропускали повітря, але затримували рідину.

Після патенту Міллс щорічно отримував 5% загального продажу одноразових підгузків і міг більше не працювати. Захопився альпінізмом і ходив у гори до 85 років. Помер 1997-го, коли йому було 100.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Машина для зміни підгузків і температура геніталій: за що вручали Шнобелівську премію-2019

Сучасні підгузники відрізняються від тих, що були спочатку. Зараз це вже не підкладка або "пластикові труси", а модернізовані дитячі труси з трьома шарами.

Перший з них, який знаходиться найближче до шкіри дитини, призначений для швидкого вбирання вологи тільки в одному напрямку і забезпечення сухості шкіри. Після проникнення вологи за межі першого шару, вона проходить через другий і перетворюється на своєрідний гель. Третій шар захищає одяг від протікання, тому він є найнадійнішим.

У той час, як американські малюки тестували перші підгузники, в країнах СРСР теж зробили цей винахід. Вперше підгузники придумали при підготовці космічних польотів. Їх використовували космонавти.

При цьому на ринок винахід не допускався. Перші підгузки для дітей з'явилися на прилавках вже після розпаду СРСР.

Міністерство соціальної політики України значно розширило наповнення бебі-боксів для новонароджених. Перелік подарунків для немовлят відтепер буде ще більшим. У вересні набирає чинності нова постанова Кабміну з новим переліком товарів, які входять у "бебі-бокси".

Зараз ви читаєте новину «Перші підгузки надягали космонавтам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути