четвер, 20 липня 2017 13:49

Перша в світі дитина з пересадженими руками грає у бейсбол
6

Фото: bbc.com

10-річний Зіон Харві, перша в світі дитина, якій пересадили обох рук, навчився грати у бейсбол.

З червні 2015 року, коли йому зробили операцію, він навчився тримати виделку й ніж, писати ручкою, самостійно одягатися. Ще він хоче сам написати лист людям, які віддали йому руки їхнього сина і подякувати їм.

За словами лікарів, мозок хлопчика повністю пристосувався до отриманих від донора рук і тепер сприймає їх як власні. Про це свідчать і результати неврологічних тестів.

"Він тепер вміє поводитися з битою куди краще і координувати свої рухи, а крім того може чітко написати своє ім'я, - говорить доктор Сандра Амарал, яка входить в групу лікарів Дитячої лікарні Філадельфії, лікувала хлопчика. - Також поліпшуються його тактильні відчуття. Він може стосуватися щоки матері і відчувати це дотик".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове життя: як живуть сіамські близнюки після роз'єднання

У два роки у Зіона розвинулася інфекція, і лікарям довелося ампутувати обидві його руки та ноги нижче коліна. Нирки дитини практично не діяли, і йому загрожувала смерть від токсикозу.

У чотири роки, після двох років регулярних процедур ниркового діалізу, хлопчику пересадили нирку його матері, а ще через чотири - нирки від померлого хлопчика. Пацієнти після трансплантації повинні все життя приймати спеціальні препарати, щоб не допустити відторгнення пересаджених органів.

Основною проблемою при операції було підключення всіх крихітних кров'яних судин рук, які живлять кінцівки кров'ю і підтримують їх життєздатність. Операцію робили 10 хірургів усю ніч і вона виявилося вдалою. Зіон став наймолодший пацієнт, якому пересадили відразу дві руки.

Зараз ви читаєте новину «Перша в світі дитина з пересадженими руками грає у бейсбол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути