пʼятниця, 27 листопада 2020 10:51

Одну з вакцин від коронавірусу перевірятимуть додатково

Одну з вакцин від коронавірусу перевірятимуть додатково
У компанії AstraZeneca визнали, що меншу дозу вакцини дали через помилку. Фото: pixabay

70% ефективності в середньому нещодавно показала британська вакцина від коронавірусу.

У більшості добровольців цей показник становив 62%, пише The Gardian.

До 90% зросла її ефективність у групі людей, які отримали меншу дозу препарату. Згодом у компанії AstraZeneca визнали, що меншу дозу вакцини дали через помилку. У групі людей, у якої вакцина показала високу ефективність, були тільки люди молодшого віку. Жодної людини старше 55 років у групі не було. Виробники вакцини про це змовчали спочатку. Але тепер помилку визнали і планують провести додаткове дослідження вакцини від коронавірусу з меншим дозуванням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали ще одну проблему під час майбутньої вакцинації українців

За словами головного виконавчого директора компанії Паскаля Соріо, нове випробування AstraZeneca дозволить оцінити ефективність нижчих доз. Терміни затвердження та впровадження вакцини у Великій Британії і Європі не мають змінитися.

Гелен Флетчер, професорка імунології Лондонської школи гігієни і тропічної медицини, розповіла, що ще одне випробування не обов'язково відкладає отримання "зеленого світла" на використання вакцини, оскільки ефективність більших доз цієї вакцини відповідає меті Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Вона стверджує, що немає нічого незвичайного в проведенні нових досліджень схвалених вакцин. Ця оксфордська вакцина - 1 з 3, які можуть бути схвалені до кінця року.

Цього місяця Pfizer і Moderna повідомили, що їхні вакцини були приблизно на 95% ефективні. Але оксфордська вакцина набагато дешевша, її легше зберігати і доставити в будь-який куточок світу, ніж 2 інших. Попри загально нижчий результат ефективності, аніж в інших вакцин, результати попередніх досліджень оксфордської вакцини проти Covid-19 "вселяють надію", що ця вакцина-кандидат може захистити людей віком 60-70 років.

"Люди похилого віку (віком ≥70 років. - Gazeta.ua) мають підвищений ризик важкого захворювання і смерті, якщо у них розвинеться Covid-19, і тому вони є пріоритетом для імунізації, якщо буде розроблена ефективна вакцина", – зазначають автори дослідження.

Слабша імунна система в людей похилого віку означає, що зазвичай вакцини не так добре їх захищають, як молодь.

У звіті про дослідження, що продемонструвало 90% ефективності половини дози вакцини, не зазначили, чому обрали саме такий об'єм препарату. Пізніше партнери компанії розкрили цю технічну дрібницю, що поставило нові питання перед виробником однієї з найочікуваніших вакцин. Половину дози давали молодшій категорії учасників випробувань, але випадково — просто на заводі неправильно розливали препарат.

Зараз ви читаєте новину «Одну з вакцин від коронавірусу перевірятимуть додатково». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути