понеділок, 07 грудня 2020 10:56

"Оцтові компреси робити заборонено" - розвінчали міфи лікування грипу

Перш ніж займатися самолікуванням, краще звернутися до лікаря. Той визначить який у людини збудник грипу і чи потребує хвороба медикаментозного лікування. Перед тим, як вдаватися до будь-якого народного методу слід зважити всі "за" і "проти", - розповіла Gazeta.ua Марина Краснікова, київський сімейний лікар.

Автор: надане Мариною Красніковою
  "В день людина може спожити не більше, ніж грам вітаміну С. Найбільше його міститься не у лимоні, як заведено вважати, а в шипшині, капусті та шпинаті", - підкреслила Марина Краснікова.
"В день людина може спожити не більше, ніж грам вітаміну С. Найбільше його міститься не у лимоні, як заведено вважати, а в шипшині, капусті та шпинаті", - підкреслила Марина Краснікова.
Чи можна позбутися симптомів грипу, повісивши на шию марлевий мішок з нарізаним часником?

Цей метод абсолютно не дієвий, його ефективність не доведена жодним науковим спостереженням. Навпаки можуть виникнути алергічні реакції, контактні, або під час активного вдихання - особливо у дітей. Їм взагалі не бажано нічого вішати на шию, бо можуть запхати зубчики до носа чи рота. Таке чужорідне тіло здатне спровокувати задишку, або зупинку дихання у маленької дитини.

Саморобні краплі для носа із соку цибулі здатні вилікувати нежить?

Користі від подібних крапель немає. Вони не утворюють жодної захисної плівки від вірусів й не допомагають побороти хворобу. Навпаки можуть пошкодити слизову оболонку носа, яка й так є вкрай тонкою. Зокрема й рецептори, що відповідають за відчуття ароматів. Це може призвести до тимчасової втрати нюху.

Вітамін С пришвидшує одужання?

Надмірне вживання вітаміну С - шкідливе. Може пошкодити шлунково-кишковий тракт, викликати біль у животі, спазми. Також має нефротоксичний ефект, тобто може порушувати діяльність нирок і сприяти відкладенню в них каменів.

Взагалі вітамін С корисний, бо покращує функціонування організму на клітинному рівні, але доказів, що він може вилікувати грип - немає.

В день людина може спожити не більше, ніж грам вітаміну С. Найбільше його міститься не у лимоні, як заведено вважати, а в шипшині, капусті та шпинаті. Лимон просто найкисліший із тих продуктів, які ми маємо, тому традиційно вважається, що цитрусові лідери по вмістові вітаміну С. Та їх потрібно їсти кілограмами, щоб отримати необхідну дозу вітаміну, через що скоріше виникне алергія. Вживання цитрусових, як і інших продуктів має бути помірним. Норма у кожного різна. Все залежить від віку, ваги, статури, площі тіла та іншого.

Один із найпопулярніших методів лікування грипу та застуди - парити ноги. Наскільки він ефективний?

Цей процес, можливо, комусь приносить задоволення, але користі - нуль. Більше навіть шкоди, бо якщо занурити ноги в окріп, термічний опік гарантовано. В цілому прогріваючі процедури на фоні лихоманки, коли температура більше 38,5 - шкодять, бо можуть спровокувати ще більше перегрівання. Теж саме стосується гарячих ванн.

Зокрема парити ноги ще й не добре для судин. Адже вони можуть надмірно розширитися. Такі судинні реакції особливо небезпечні для вагітних і жінок, і тих, хто має певні особливості менструального циклу. Безпечна температура води не більше 37 градусів.

Дихання гарячим паром картоплі допомагають відійти мокротинню?

В цілому тут те ж саме, що і з паренням ніг. Можуть бути термічні опіки. Судини й так розширені на температуру при запаленні. А ми в свою чергу прикладаючи щось гаряче, наприклад компрес і ще більше їх розширюємо, змушуємо туди притікати кров. Додатково збільшуємо це запалення в рази. Це те ж саме, що у вогонь підлити олії.

Так, інколи мокроти відходять, але можливо їх до того взагалі не було, а ви так зробили, що утворилися. Завжди перш ніж вживати чи застосовувати будь-які ліки чи метод потрібно враховувати користь та ризики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 101 рік пережила іспанський грип та двічі коронавірус

Якщо прикладати до грудей та спини свинячу сітку, накриту марлею та поліетиленом, зникне кашель?

Про такий метод чую вперше. Не знаю, що корисного може він дати, можливо, під час змащування жирним, наприклад, як кремом, людина отримує задоволення. Та чітко зрозуміло те, що ось ця плівка, тим паче для маленької дитини до року, в якої шкіра - є органом дихання - небезпечна. Адже, через ню випаровується рідина, і змащувати шкіру жиром, олією - теж саме, як перекрити легені, верхні дихальні шляхи. Тут те ж саме, якщо ще і поліетиленом прикрити - це просто заблокує один із механізмів дихання. Прямої дії через шкіру, підшкірну жирову клітковину, м'язи - той жир не дасть, бо в легені не потрапить. І головне, в цьому немає жодного сенсу.

Малюкам на ніч насипають гірчицю у шкарпетки, щоб на ранок позбутися симптомів грипу. Це може подіяти?

Традиційна медицина не використовує такі методи. Наукових доведень про те, що на ногах є точки, які відповідають за легені - не існує. Натомість є ризик появи алергічних реакцій.

Якщо змастити спиртом стопи та випити 50 грамів горілки й добряче пропотіти, це покращить самопочуття?

Алкоголь взагалі краще не пити під час грипу. Бо він проходить метаболізм в печінці. Плюс на неї йде ще й вірусне навантаження, адже під час інфікування будь-яким вірусом, тим паче грипу, відбувається інтоксикація. Печінка має своє завдання - знімати цю інтоксикацію. На що вона вперше зреагує чи на той алкоголь, який треба розщеплювати, чи на біологічно-активні речовини, які треба продукувати, щоб побороти вірус - не зрозуміло. Тому можливе применшення швидкості реакцій на те, щоб подолати вірусне навантаження - вірусну інтоксикацію. Взагалі будь-яка інтоксикація вірусу - це теж токсин, і йому треба робити детокс. Детокс - це печінка.

Крім цього, надмірна кількість алкоголю впливає й на судини, перенавантажує серце, нирки, головний мозок. Збільшується частота серцевих скорочень, який і так на фоні температури зростає фізіологічно.

Чи здатні оцтові пов'язки зняти високу температуру?

Якщо це стосується дітей, то їм заборонено робити такі компреси. Бо шкіра дитини до року має велику всмоктувальну поверхню. Такі процедури небезпечні тим, що можуть призвести до отруєння. Це те ж саме, що напоїти дитину оцтом чи горілкою - отруєння майже тотожні. У дорослої людини оцтові пов'язки викликають надмірне розширення судин, до того ж розподіл крові в організмі буде не адекватним.

Які домашні методи не зашкодять і будуть корисними?

Варто провітрювати кімнату, робити вологе прибирання. Температура у приміщенні не повинна бути вище 22 градусів - це комфортна температура для тіла. Якщо є лихоманка, то можна прийняти прохолодний чи теплий душ. Потрібно пити багато рідини: звичайної води, або не міцного чаю. Якщо чай з малини - то лише одна чашка, бо, у джемі міститься забагато цукру.

Як лікувати грип?

Спочатку звернутися до лікаря, щоб визначити який це збудник і чи потребує він медикаментозного лікування, спеціального противірусного. Гірчиця у шкарпетках та оцтові пов'язки грип не вилікують. Також він, як і інші вірусні захворювання не лікуються антибіотиками, а лише спеціальними противірусними проти штаму грипу А, найпопулярніший "Таміфлю". Інші штами лікуються симптоматично. Для попередження грипу краще захиститися сезонною вакциною.

Яких помилок допускають люди при лікуванні грипу вдома?

Застосування медикаментів, які не потрібні, наприклад противірусні препарати широкого профілю, які не мають своєї ефективності. Також призначені самостійно антибіотики, які можуть лише нашкодити. Бо наступного разу, коли виникне ангіна, вони просто не спрацюють. Якщо грип штаму А лабораторно підтверджений є спеціальні протигрипозні препарати, вони доступні в аптеках. Самостійно такі ліки купувати не варто, є певні протипокази, побічні реакції.

Зараз ви читаєте новину «"Оцтові компреси робити заборонено" - розвінчали міфи лікування грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути