Ексклюзиви
четвер, 24 грудня 2015 15:57

Нічні "походи" до холодильника негативно впливають на мозок

Нічні "походи" до холодильника негативно впливають на мозок

Прямуючи вночі до холодильника за чимось смачненьким, варто пам'ятати, що опівнічні перекуси негативно впливають не тільки на ваш вагу, але й на мозок. Дослідники з'ясували в ході експерименту, що ті, хто любить поїсти перед сном, ризикують отримати проблеми з роботою мозку.

Авторами дослідження стала група генетиків, що представляє Каліфорнійський університет в Лос-Анджелесі. Відомо, що прийом їжі у час, який людина зазвичай приділяє сну, загрожує набором зайвої ваги. Але вчені вважають, що цим все не обмежується, і подібні звички можуть погіршити пам'ять людини. Вважається також, що тим, хто працює у нічну зміну, з часом стає важче вирішувати інтелектуальні завдання.

Вчені провели експеримент на мишах. Протягом двох тижнів одну з груп тварин годували тільки між дев'ятьма вечора і трьома годинами ночі, в той час як інша отримувала їжу виключно після дев'ятої ранку. В обох випадках миші спали приблизно однакову кількість годин. Між тим в одержуючих "нічне" харчування спостерігалися деякі порушення добових ритмів. Був виявлений збій у виробленні білків – в тому числі, що відповідають за пам'ять і навчання. В результаті такі миші стали гірше проходити відповідні інтелектуальні тести.

Учені поки не беруться проводити прямих паралелей з людиною, тим більше що миші, як відомо, ведуть нічний спосіб життя. Між тим експерти радять по можливості скоротити до мінімуму прийом їжі у відведений для сну час.

Вживання їжі на ніч, зокрема, веде до уповільнення вироблення у людини мелатоніну, завдяки якому настає сон. Іншими словами, пізня вечеря може перешкодити нормальному відпочинку і стати однією з причин безсоння. Також вважається, що вечірній голод веде до переробки організмом власного жиру і економії глюкози. І це позитивно позначається на здоров'ї людини.

Ряд експертів вважає, що неправильне харчування (особливо в зимову пору року) може викликати апатію, погіршення пам'яті і зниження працездатності. До "групи ризику" в даному випадку можна віднести алкоголь, жирне м'ясо і продукти, куплені в ресторанах швидкого харчування. У той же час для поліпшення роботи мозку фахівці рекомендують включити в свій раціон жирну рибу, кисломолочні продукти, горіхи, крупи, какао, а також більше фруктів і овочів.

Зараз ви читаєте новину «Нічні "походи" до холодильника негативно впливають на мозок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути