четвер, 17 січня 2019 18:56

Непереносимість лактози: симптоми і поради лікаря

У світі близько 75% населення не може перетравлювати лактозу в тій чи іншій формі. Часто люди вживають продукти чи напої й не розуміють причини дискомфорту.

Лактоза - природній цукор, який робить молоко і молочні продуктими солодкими. Проблеми з її засвоєнням називають - лактазною недостатністю. Буває вродженою або набутою, повідомляє Здоров'я 24.

Виникає у людей, чий тонкий кишківник виробляє недостатню кількість ферменту під назвою "лактаза". Він і бере участь у перетравленні лактози.

Автор: steptohealth.ru
 

"Для українців частка виникнення захворювання становить близько 16%. Переважно на цю патологію страждають жителі країн Азії, Африки - 90%, Південної Європи - 70% і Південної Америки. В Австралії, країнах Північної Європи та Північної Америки вроджена лактазна недостатність реєструється з частотою від 5% до 17%. В країнах Центральної Європи - 30%, Південної Європи - 70%", - говорить лікар-гастроентеролог Христина Квіт.

Захворювання поширене серед чоловіків та жінок. Але у 44% жінок із гіполактазією під час вагітності здатність до перетравлювання лактози відновлюється.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому зимою треба їсти грейпфрути

Симптоми лактазної недостатності

• здуття,
• біль у животі або коліки,
• бурчання в животі,
• надмірне газоутворення,
• рідкий стул або діарея,
• нудота.

З'являються через півгодини, деколи у період до двох годин після вживання продукту з лактозою.

Для перевірки, можете на якийсь час виключити з раціону молоко та молочні продукти. Якщо симптоми зникнуть, рекомендується відновити вживання цих продуктів у невеликих кількостях і простежити за реакцією організму.

Залежно від того, скільки лактази виробляють залози тонкого кишківника, патологія може проявлятися як в помірній, так і у важкій формі. Тому одні люди з лактозною непереносимістю не можуть вживати жодних молочних продуктів, а інші в невеликих кількостях. У них не погіршується від цього самопочуття і організм не сприймає лактозу як чужорідний продукт.

 

"У деяких випадках гіполактазія супроводжується різкою загальною слабкістю, пітливістю, тахікардією, ознобом, головним болем, запамороченням, болями в області серця", - каже гастроентеролог.

Залежно від ступеня є кілька груп пацієнтів, які страждають непереносимістю.

- можуть вживати до 200 мл молока і повністю переносять продукти, що містять кисле молоко. Таких є 5-12%.

- не переносять молоко, але можуть їсти кефір, кисле молоко, ряжанку, йогурт. На цю групу припадає 10-12% пацієнтів.

- не переносять молоко й всі кисломолочні продукти. Це основна група – 60-70%.

- мають виражені прояви лактазної недостатності після прийому 2-4 г лактози. Таких є 4-5%.

Основним лікуванням для людей із абсолютною лактазною недостатністю, є повна відмова від вживання молока і молоковмісних продуктів. Паралельно проходять терапію.

Люди з незначною гіполактазією можуть вживати невеликі кількості нежирного молока до 100-150 мл на добу. У таких випадках молоко можна вживати не натщесерце, не більше 1-2 разів на тиждень. Обмеження знімають при підвищенні витривалості організму до молочних продуктів.

Автор: dpchas.com.ua
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, аби не обвітрювались губи

Продукти, що містять велику кількість лактози, у тому числі й прихованої

- молоко і молочні продукти
- ковбасні вироби в упаковці, включаючи варений окіст
- супи в пакетах
- готові соуси
- хлібобулочні вироби
- горіхова паста
- морозиво
- панірувальні сухарі
- торти й пироги
- галушки
- крокети з сиром
- гамбургери й чізбургери
- шинка
- кетчуп, гірчиця, майонез
- підсилювачі смаку
- в'яжучий компонент для приготування соусів
- підсолоджувачі в готових упакованих продуктах
- згущене молоко
- сипучі спеції, бульйони
- шоколадні батончики, солодощі типу льодяників, шоколад (виняток становлять деякі сорти гіркого шоколаду)
- какао-порошок
- харчові добавки
- світлі соуси
- пудинги, супи-пюре
- пампушки і омлети
- картопляне пюре
- сахарин в таблетках.

Автор: imgp0.schaer.com
 

Продукти, які взагалі не містять лактозу

- фрукти, овочі
- повидло
- мед
- кава і чай
- рослинна олія
- фруктові та овочеві соки
- вермішель
- соєве молоко і соєві напої
- м'ясо, риба
- куряче яйце
- будь-який вид цукру, крім молочного (сорбіт, фруктоза)
- рідкий сахарин
- картопля
- бобові
- зерно
- сиропи
- сіль
- горіхи
- алкогольні напої.

"Уважно прислухайтесь до свого організму. Багато людей кажуть, що не люблять молока з дитинства. Часто так лактазна недостатність. Організм відштовхує від себе неприємні продукти і маскує це під "не смакування". Насправді, пам'ятає, від чого йому було погано. При перших симптомах – звертатись до лікаря, щоб пролікувати ймовірне запалення", - радить лікар.

Чи помічали ви, що протягом дня аромат ваших парфумів зникає? Існує версія, якщо аромат вам дуже підходить, то з часом ви не відчуваєте його на собі. Але коли його не чуєте ні ви, ні оточуючі, то починається легка паніка. Куди ж варто наносити парфуми?

Зараз ви читаєте новину «Непереносимість лактози: симптоми і поради лікаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути