середа, 24 квітня 2019 14:01

Назвали причини різних типів болю в животі

Назвали причини різних типів болю в животі
Періодична поява болю в животі є вагомою підставою для відвідання лікаря. ФОТО: rd.com

Біль у животі — одна з найпоширеніших скарг. Більшість людей позбуваються цієї неприємності, прийнявши звичне знеболювальне, і не згадують про неї до наступної появи. Таке ставлення нерідко обертається серйознішими проблемами, адже болем у животі можуть проявлятися хвороби, які не терплять байдужості.

Чим можуть бути зумовлені різні види болю в животі, розповіло видання Reader's Digest.

1. Спазми в нижній частині живота. Характерні для синдрому подразненого кишечника. При цьому зазвичай супроводжуються здуттям живота, запором або діареєю. За наявності синдрому подразненого кишечника разом зі спазмами не повинно виникати ні ректальної кровотечі, ні втрати ваги — ці симптоми сигналізують про серйозніші проблеми.

2. Біль і спазми в животі, до яких згодом приєднується ректальна кровотеча. Ці симптоми часто вказують на запальні захворювання кишечника, зокрема на виразковий коліт або хворобу Крона.

3. Пекучий біль "під ложечкою". Є проявом кислотного рефлюксу — стану, за якого шлункова кислота потрапляє до стравоходу. Часто супроводжується появою в роті кислого або гіркуватого присмаку. Якщо не лікувати, призводить до хронічного порушення травних процесів.

4. Дискомфорт довкола пупка. Таким чином часто дають про себе знати камені в жовчному міхурі. Зазвичай ці новоутворення ніяк себе не проявляють. Однак лиш до тих пір, доки лежать непорушно. Якщо дискомфорт у животі поєднується з тупим болем, який віддає в плече, й посилюється після прийому жирної їжі, це може свідчити про переміщення каменів. У разі закупорення каменем жовчного протоку, біль зазвичай концентрується у верхній частині живота або в правому підребер'ї. Разом з тим виникає гіркота в роті, нудота й блювота. Найбільш схильними до жовчнокам'яної хвороби є жінки старше 40 років, особливо ті, хто народжував. Зумовлено це сплесками гормону естрогену: саме вони часто призводять до формування в жовчному каменів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найправдивіший симптом проблем із нирками

5. Тупий, пекучий біль у верхній частині живота. Зазвичай минає після прийому препаратів для регулювання кислотності шлункового соку. Є одним із симптомів виразки шлунку. На додачу до болю, це захворювання супроводжується метеоризмом, погіршенням апетиту і втратою ваги.

6. Різкий біль у нижній лівій частині живота. Може свідчити про розвиток дивертикуліту — запалення грижеподібних випинань стінки товстого кишечника, які найчастіше виникають унаслідок нестачі в раціоні клітковини. Крім болю, для цього захворювання характерне здуття живота, спазми й запор.

7. Гострий біль в нижній правій частині живота. Може вказувати про запалення апендикса. Разом з болем зазвичай виникає незначне підвищення температури, запор або діарея, відчуття надмірного скупчення в кишечнику газів. За наявності апендициту біль посилюється під час руху, глибокого вдиху, кашлю чи чхання. Сильніше боліти починає й у випадку, якщо на живіт навіть злегка надавити.

Біль у животі є одним із симптомів ендометріозу. За цього захворювання відбувається розростання внутрішнього шару матки за межі її стінок. Що саме запускає цей патологічний процес, невідомо. Однак важливу роль у розвитку його відіграє спадкова схильність. У 30-40% жінок ендометріоз викликає безпліддя.

Зараз ви читаєте новину «Назвали причини різних типів болю в животі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути