середа, 27 березня 2019 14:39

5 фактів про хворобу, яка викликає безпліддя

5 фактів про хворобу, яка викликає безпліддя
У багатьох жінок ендометріоз протікає безсимптомно. ФОТО: independent.co.uk

Ендометріоз — це патологічний процес, за якого внутрішній шар матки розростається за межі її стінок. Близько 30-40% жінок із таким діагнозом страждають від безпліддя. Що саме зумовлює розвиток ендометріозу, досі невідомо. Однак вважається, що схильність до нього передається спадково.

Основну інформацію про ендометріоз надав healthcentral.

1. Ендометріоз може розвинутися в будь-якому віці з моменту першої менструації. Симптоми зазвичай затихають після менопаузи.

2. Основними симптомами ендометріозу є поява виділень у перерві між місячними, біль під час статевого акту й після нього, сильні менструальні спазми, біль у животі, незалежний від дня менструального циклу. На додачу ця хвороба здатна маскуватися під кишкові розлади. Інколи заявляє про себе болем у попереку.

3. Підтверджують наявність ендометріозу за допомогою гістероскопії — процедури, за якої через вагінальний прохід в порожнину матки вводиться оптичний прилад у вигляді тонкої трубки. Триває вона протягом 10-20 хвилин. Проводиться із застосуванням анестезії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Після розлучення з чоловіком скористалася донорською спермою"

4. Для лікування ендометріозу часто призначаються протизаплідні пігулки. Такі препарати допомагають регулювати менструальний цикл і зменшити вираженість симптомів. Як варіант, лікар може запропонувати внутрішньоматкову спіраль.

5. Універсального лікування ендометріозу не існує: препарати підбираються виключно в індивідуальному порядку, залежно від ступеня важкості захворювання й віку жінки. У складних випадках може знадобитися проведення лапароскопії — процедури, за якої через крихітні надрізи на животі в черевну порожнину вводиться інструмент у формі тонкої трубки.

Ендометріоз не завжди потребує хірургічного лікування. У багатьох випадках виявляється достатньо консервативної терапії. Стереотипне уявлення про методи лікування ендометріозу й ще 4 популярних міфи про жіноче здоров'я розвінчав хірург-гінеколог.

Зараз ви читаєте новину «5 фактів про хворобу, яка викликає безпліддя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути