четвер, 04 березня 2021 11:29

Україна стане прикладом для світу, як не треба боротись з епідеміями

Україна стане прикладом для світу, як не треба боротись з епідеміями
Влада неефективно витрачає мільярди гривень на лікування коронавірусу. Фото: ukrinform.ua

Пройшов рік з часу початку появи коронавірусу в Україні. Влада так і не навчилася боротися з ним. Тому не підготувалася до нової хвилі захворювання.

Демонстративне ігнорування карантину українськими політиками, незграбні дії МОЗ через недовіру людей призвели до подальшого збільшення хворих.

У цьому допоміг фонд для подолання наслідків епідемії. Його створили за місяць після оголошення карантину. Щоб його було чим наповнювати, від квітня зменшили фінансування низки державних програм. Проте його більшу частину - 66 млрд грн - у розпал епідемії витратили на будівництво доріг.

Ситуацію прояснив Андрій Александрін, епідеміолог, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю в Україні.

"Українську владу особливо ніколи не цікавили питання здоров'я громадян. Проблема з Covid-19 уже давно стала засобом політичної боротьби. Це ще раз доводить нестача місць в лікарнях навіть для найважчих хворих, високий рівень смертності. На сьогодні більшість рішень, які приймаються, мають більше політичний характер, ніж професійний. У нас мало фахівців, і їх ніхто не слухає.

Проблема з Covid-19 уже давно стала засобом політичної боротьби

Те, що зростає кількість хворих на Covid-19 – це прогнозована ситуація, тому що системно уряд ніяк не впливає на заходи організації з інфекційної безпеки. Особливо коли йдеться про соціально критичні точки: школи, лікарні. Там за рік нічого не зроблено.

Уже рік минув, як епідемія почалася в усьому світі. І що ми побачили: деякі країни справляються, але наша не виходить з положення. Ми не зробили ніякої роботи над помилками, але водночас любимо одне одного хвалити. Називати наших чиновників майстрами спорту по Covid-19. Любимо неефективно витрачати мільярди гривень наших платників податків. Я вважаю, що Україна стане однією з країн, по якій писатимуть книжки з епідеміології, як на державному рівні можна неефективно боротися з пандеміями. Тільки в нас чомусь Офіс президента визначає, чи підуть гроші з ковідного фонду на дороги, чи на систему охорони здоров'я. У нас політичні процеси стоять вище від здорового глузду прийняття адекватних рішень на рівні країни", – констатував епідеміолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шокувальний випадок: у хворого діагностували новий вірус

Найбільшою помилкою з боку центральної влади була заборона відвідувати парки та м'які методи покарання за порушення правил карантину. Люди розслабилися, бо знали що їм нічого не буде.

А ще треба було б потурбуватися про профілактичні заходи у школах та садочках, тоді можна було б їх не закривати. Тоді країна стала б не настільки паралізованою.

Імунітет від коронавірусу після щеплення зберігається на 9-10 місяців.

Стільки ж він тримається, якщо людина перехворіла на Covid-19. Відповідне дослідження провели у шведському госпіталі в комуні Дандерид. Окрім цього, повторно може заразитися тільки пацієнт з ослабленим імунітетом. Однак у такому разі хвороба проявляється в легшій формі.

Зараз ви читаєте новину «Україна стане прикладом для світу, як не треба боротись з епідеміями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути