Здоров'я імунної системи майже на 70% залежить від стану кишкової мікрофлори. Клітини кишечника можна змусити активніше підтримувати гарне самопочуття за допомогою волокнистої їжі.
Ця думка була озвучена вченими з Каліфорнійського університету, пише health.com.ua.
Кращими джерелами харчових волокон є рослинні продукти – ягоди, овочі і фрукти, горіхи.
"Волокниста їжа найкраща для бактерій кишечника. При її розщепленні утворюється коротколанцюгові жирні кислоти, які можуть стимулювати рецептори імунних клітин, – це активує антимікробні реакції імунної системи", – вважають дослідники.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яких вітамінів найбільше не вистачає восени
Перш ніж зробити такий висновок, вчені вивчали, як взаємодіють в організмі кишкові мікроорганізми, клітини імунної системи і колонціти (клітини слизової оболонки товстого кишечника).
Захист людини від хвороботворних патогенів залежить у великій мірі від активності бактерій-резидентів, що діють в зв'язці з колонцітамі. Коли людина вживає їжу, багату волокнами, клітковиною, колонціти функціонують так, що бактерії-резиденти виявляються максимально захищеними від загибелі.
Коментарі