Ексклюзиви
четвер, 01 березня 2018 12:56

Навчились лікувати рак за допомогою авіаційного інструменту

Навчились лікувати рак за допомогою авіаційного інструменту
Раніше в Україні відмовлялися оперувати таких хворих. Фото:is-med.com

На Волині тепер допомагають хворим на рак прямої кишки, яким раніше в Україні відмовляли в операціях.

Волинські лікарі навчились використовувати гідроскальпель, котрий не ріже, а розтинає тканини водою під тиском, - про це пише "Вголос".

"Треба і вміти користуватися, і любити техніку, котра прийшла до медицини з авіаційної галузі. Там подібні прилади використовують у датчиках положення", - каже хірург Олександр Зінчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хворого на рак вперше вилікували з допомогою 3D-принтера

Науковці однієї з найдавніших кафедр авіаційного університету завдяки струменевій технології навчилися також різати граніт, чистити метал, прибирати злітну смугу від гуми. Після цього вирішили свій метод випробувати на органічних тканинах. Матеріал для випробувань купували на базарі у м'ясному відділі. За наслідками дослідів апарат удосконалювали до рівня, коли діаметр струменя дорівнює цівочці води, випущеній зі шприца.

Інструмент виготовили на підприємстві, що раніше працювало на космос – конструкторському бюро арматуробудування. Гідроскальпель повністю автономний, він живиться від кисневих балонів, які використовують драйвери. Його властивості дозволяють проводити дуже складні операції та видаляти врослі в сусідні органи пухлини, де жоден інший хірургічний інструмент упоратися нездатен.

У лікарні вже зробили з півсотні операцій гідроскальпелем. Після цього 70% пацієнтів долали онкологію. Тепер у Луцьку сміливо беруться за випадки, які раніше вважалися неоперабельними, та дають надію хворим на рак прямої кишки у надскладних ситуаціях.

Знайшли новий спосіб транспортування у ракові клітини паклітакселу. Він допоможе боротися із появою метастазів. Новий метод розробили американські медики Каліфорнійського університету.

Зараз ви читаєте новину «Навчились лікувати рак за допомогою авіаційного інструменту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути