понеділок, 15 травня 2017 05:28

Може закритися єдиний в Україні медзаклад, де роблять пересадки органів

Може закритися єдиний в Україні медзаклад, де роблять пересадки органів
Інститут Шалімова може закритися через нестачу фінансів. Фото: UBR

Національний Інститут хірургії та трансплантології імені Олександра Шалімова немає достатнього фінансування, аби оплатити пацієнтам операції. Медики прогнозують, що незабаром не матимуть коштів на зарплати і заклад може закритися.

"Грошей, ліків немає. Нам ледь-ледь вистачає фінансів, аби купити знеболююче для операцій. Все інше – антибіотики, імуносупресанти, консервуючі розчини – за кошт хворих. Операція із пересадок органів – річ дорога, виносить приблизно від 85 до 150 тисяч доларів", - розповів zik.ua лікар-трансплатолог Рубен Загребен.

"Якщо фінансування з боку держави й далі не надходитиме, то в червні ми закриємось. Адже у нас не буде коштів, щоб виплатити персоналу зарплату та оплатити комунальні послуги. Влада наче й реформує медицину, але робить це дуже повільно. Людські життя стільки чекати не можуть. А наша установа – єдина в Україні, де роблять пересадки нирки дітям", – пояснив директор Національного Інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова Олександр Усенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Міносвіти розповіли, де не визнають наші медичні дипломи

Щороку в інституті роблять понад 40 операцій.

"В середньому пересадка нирки коштує 200 тисяч гривень, печінки – до мільйона. Це лише собівартість процесу", – додав Усенко.

3 квітня 1933 року у Херсоні український хірург Юрій Вороний вперше у світі зробив пересадку нирки. Про це було написано в італійському журналі "Vinerva Chirurgica", де зазначалось, що нирка включилась у кровообіг і почала самостійно функціонувати.

Зараз ви читаєте новину «Може закритися єдиний в Україні медзаклад, де роблять пересадки органів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути