Ексклюзиви
субота, 28 жовтня 2017 14:56

Медична реформа: хто за що платитиме

Автор: securenow.in
 

Недавно прийнята медична реформа має своїх прихильників та критиків. Дискусії навколо неї продовжуються навіть після прийняття закону.

Люди до кінця не розуміють, хто за що платитиме. Про це розповів Євген Гончар, член громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я.

"З наступного року медична реформа торкнеться тільки первинної ланки – це сімейні лікарі, дільничні терапевти та педіатри. Усе інше працюватиме у звичному режимі. Так з'явиться час для поступових перетворень.

Що стосується первинної ланки: усе буде безкоштовне – прийоми та консультації сімейного лікаря, терапевта та педіатра, а також базовий перелік аналізів (6-7 позицій).

Щодо вторинної ланки (стаціонари, хірургічна допомога, гастроентерологи, неврологи тощо), де надається спеціалізованіша та високотехнологічніша допомога. У цій сфері все реформуватися через рік – 2019-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали основні ризики медреформи

На прикладі окремих лікарень, де запровадять медичну реформу, обрахують вартість кожної послуги. Розглянуть, скільки грошей є у держави і порівняно з тим, скільки таких послуг потрібно надавати щорічно.

Автор: tsn.ua
 

Медичні послуги коштуватимуть однаково: що у селі, що у Києві, що у депресивних районах. Сімейний лікар отримуватиме 370 грн незалежно від того, де він працює.

"У нас величезна кількість людей займається самолікуванням. Одна з найголовніших його причин – це недовіра до лікарів. Зараз пацієнти приходять у поліклініку. Їм там кажуть: "Це ваш лікар". І все, вибору немає. І коли лікар не задовольняє пацієнта, то він думає, що краще сидіти вдома, аніж ходити до такого спеціаліста. Реформа ж дозволяє самостійно обрати кращого лікаря", - говорить Євген Гончар.

Крім того, поступово введуть електронну чергу. Тоді ще простіше буде потрапити до лікаря. Записалися на 15:15, наприклад, прийшли на цей час, не потрібно стояти годинами у черзі.

Зараз ви читаєте новину «Медична реформа: хто за що платитиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути