вівторок, 13 листопада 2018 15:19

Матеріали зубних пломб: від кам'яного віку до сьогоднішніх днів

  Безлічі пацієнтів перша пломба встановлюється в підлітковому віці
Безлічі пацієнтів перша пломба встановлюється в підлітковому віці

Як змінилися матеріали для пломбування зубів за останні 7000 років?

Зараз важко зустріти людину у віці від 25 до 40-ка років, у якої немає пломби в роті. Безлічі пацієнтів перша пломба встановлюється навіть в підлітковому віці, і, незважаючи на свою безневинність, процедура досі викликає у деяких людей неприємний дискомфорт. Як і коли виникла перша пломба? Який шлях трансформації пройшла пломба, щоб стати безболісною і міцною заміною природної емалі?

Перші проби пломбування

Найперші пломбовані моляри (віком 7500-9500 років назад) були знайдені на території Пакистану. Друга проба пломби з бджолиного воску віком близько 6500 років була знайдена в печері недалеко від Трієста (Італія). Начинка була поміщена в зуб чоловіки 24-30-ти років, швидше за все, вже після його смерті. Взагалі, в цю епоху чоловіки і жінки використовували свої зуби для разгризання і кусання жорсткої їжі (гілок, плодів, сирого м'яса і шкіри), тому їх зуби ушкоджувалися значно швидше, а значить, і потреба в пломбах була істотно вище.

Пломби в XIX столітті

У XIX столітті пломбувальний матеріал замінили металом (золото, олово, срібло). Даний наповнювач зм'якшувався і поміщався в необхідну область зуба. Амальгама (так назвали цей вид заповнювача) набрав популярність і став використовуватися в різних сумішах - сумішах олова і срібла, олова і міді, ртуті та міді і т.д. Однак, використання ртуті в матеріалі наповнювача викликало багато питань, тому що її ймовірне потрапляння в кров могло викликати порушення функціональності деяких систем організму і навіть появу раку і склерозу. Тому, експериментування зі сплавами наповнювача закінчилося на використанні золота і срібла - матеріалів, що не демонстрували ніяких алергічних і шкідливих реакцій на організм людини.

Пломби сьогодні

Сьогодні, крім золота і срібла зарекомендували себе матеріали такі як фарфор і фотополімер. Вони більш доступні за ціною і забезпечують надійний захист від карієсу на кілька років при дбайливому догляді і ефективній індивідуальній гігієні. Фотополімер є найшвидшим і найзручнішим в установці матеріалом і навіть пропонується в різній колірній гамі для пломбування зубів у маленьких дітей. Дізнайтеся більше про якість матеріалу наповнювачів, процес пломбування і його результати на безкоштовній персональної консультації в стоматологічній клініці СкайКлінік. За бажанням, Вам будуть продемонстровані фото робіт пломбування - таким чином, Ви зможете вибрати найбільш ефективний і той варіант, який сподобався Вам. Для діток передбачені більш веселі та інтерактивні презентації процесу пломбування. Всі матеріали - ліцензовані і поставляються безпосередньо від компанії-виробника. Запис на безкоштовну консультацію проводиться на сайті skyclinic.com.ua. Ви також можете записатися по телефону (всі номери знаходяться на сторінці реєстрації). Бажаємо Вам успіхів і будьте здорові!

Зараз ви читаєте новину «Матеріали зубних пломб: від кам'яного віку до сьогоднішніх днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути