Ексклюзиви
понеділок, 06 травня 2019 15:24

Масштаби вражають: скільки українців захворіли на кір

Масштаби вражають: скільки українців захворіли на кір
Створення колективного імунітету за допомогою щеплень є єдиним способом запобігти епідемії кору. ФОТО: ideas.ted.com

Від початку року на кір в Україні захворіли більше 45 тис. людей. З-поміж них більше 24 тисячі — діти. Від ускладнень інфекції померли 17 людей.

З 29 квітня по 5 травня 2019-го хворих примножилося на 1399 осіб. На першому місці за кількістю хворих є Харківська область, на другому — Київ. Багато хворих зафіксовано також у Тернопільській, Київській і Рівненській областях. Зазначає Міністерство охорони здоров'я України на своєму офіційному сайті.

Надійно захистити від кору здатна лише вакцина. Важливо вчасно отримати як першу, так і другу її дозу. Проходити вакцинацію слід згідно з Календарем щеплень. У разі пропуску запланованого дня важливо якомога швидше надолужити щеплення.

"Усі регіони забезпечено вакцинами виробництва Бельгії та США: станом на 2 травня в Україні було 954 776 доз. Зробити щеплення вакцинами, закупленими державним коштом, наразі можна лише в "державних" закладах охорони здоров'я, що надають первинну допомогу. Направляти на щеплення можуть сімейні лікарі, терапевти й педіатри", — відзначає МОЗ.

Право безкоштовно вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення мають усі діти до 18 років і дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни та медики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині штрафуватимуть батьків, які не вакцинують дітей

Кір є заразним інфекційним захворюванням. Передається повітряно-крапельним шляхом: під час чхання, кашлю, розмови. Лишатися в повітрі й на поверхнях вірус здатен протягом 2 год. після того, як хворий залишив приміщення. При цьому 9 із 10 людей ризикують заразитися. Перебіг захворювання може бути вкрай важким. Людям без щеплення загрожує високий ризик ускладнень. Найчастішими є пневмонія й отит. Також є загроза розвитку запалення мозку. Врешті-решт все може обернутися інвалідністю й смертю.

Зараз ви читаєте новину «Масштаби вражають: скільки українців захворіли на кір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути