Ексклюзиви
четвер, 19 листопада 2020 04:13

Лікар розповів про небезпеку "тихої гіпоксії" під час коронавірусу

Лікар розповів про небезпеку "тихої гіпоксії" під час коронавірусу
Кисневе голодування шкодить всьому організму. Фото: Профиль

У легенях, уражених коронавірусом, порушується надходження кисню. Часто пацієнт цього не помічає.

Такий стан називається "тихою гіпоксією", розповів мінський лікар-реаніматолог, кандидат медичних наук Андрій Витушко в блозі на сайті Talon.by.

Організм людини гостро реагує на зміну рівня вуглекислоти в крові шляхом підвищення частоти і глибини дихання і т.д. А реакція на зниження кисню в крові не така виражена.

"Однак кисневе голодування завдає шкоди всьому організму, погіршуючи прогноз у таких пацієнтів (впливає на розвиток ниркової недостатності, наприклад). Прицільний моніторинг забезпечення киснем організму можливий за допомогою пульсоксиметра", – написав лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Європі зростає кількість померлих від коронавірусу

Він розповів, що оцінювати потрібно не менше 4 разів на день в спокої на двох різних пальцях, які повинні бути теплими (на холодних кінцівках можливі похибки вимірювання). Якщо сатурація стійко менше 94%, потрібно звертатися у "швидку".

"Пульсоксиметрія не кращий метод у першу чергу тому, що є обґрунтовані претензії до якості пульсоксиметрів, які пропонуються на ринку, і тому ці дані потрібно оцінювати в комплексі з іншими симптомами (вираженість задишки, частота пульсу, артеріальний тиск та ін.). Але в будь-якому випадку погіршення симптомів коронавірусної інфекції – це якраз той випадок, де краще перестрахуватися", – зазначив Витушко.

Раніше медики виявили у коронавірусу ще один тривожний симптом – скелетно-м'язовий біль з іншими механізмами, ніж в разі міалгії (болі в суглобах).

Зараз ви читаєте новину «Лікар розповів про небезпеку "тихої гіпоксії" під час коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути