Ексклюзиви
четвер, 10 червня 2021 17:06

"Ліцензія на вбивство" - Лінчевський прокоментував стан медосвіти

"Ліцензія на вбивство" - Лінчевський прокоментував стан медосвіти
Лінчевський – торакальний хірург, після роботи в МОЗі підтвердив кваліфікацію і знову оперує. Фото: Тарас Подолян

Покращити якість медичної освіти в Україні допоможе спеціальний іспит, який відсіє необдарованих студентів. Також варто підвищити прохідний бал ЗНО до 150 й зменшити кількість контрактних місць.

Про це LB.ua розповів Олександр Лінчевський, ексзаступник міністра охорони здоров'я 2016-2019 років.

"Уся медична освіта з 90-х років підпорядкована отриманню прибутку. Про якість освіти взагалі не йшлося, лише про збільшення обсягів державного замовлення. От зараз держзамовлення - 4 тис. студентів-медиків, а загалом випускаємо 8 тис., тобто 50% - це контрактники. Ми разом із Міносвіти зменшили держзамовлення на дві тисячі місць. Хоча й цього замало, треба було зменшувати ще", ― сказав ексзаступник.

Каже, що менше державне замовлення, то більше падає прибуток університетів. Тому набирають максимум контрактників, іноземців, аби отримати більше фінансування. У результаті випускають щороку 8 тис. недовчених лікарів із ліцензією на вбивство. Бо вони крім теорії нічого не знають, практичних умінь бракує.

"Нашим завданням було змінити цей підхід. Єдиний спосіб відібрати мотивованого студента ― це ЗНО. Увесь світ сьогодні добирає абітурієнтів-медиків, спираючись саме на оцінки, а не на особливий вступний іспит чи зарозуміле тестування професійної придатності. Головна якість лікаря ― не те, що він крові не боїться, а здатність учитися. І на медичні спеціальності треба обирати тих, хто готовий вчитися все життя. Тому ухвалили рішення підвищувати прохідний бал зі ЗНО. Але коли ми встановили цей прохідний поріг ― 150, то з'ясувалося, що так ми зрізали 70% контрактників", ― продовжив Лінчевський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робот-медсестра доглядатиме за хворими

За час, проведений на посаді заступника Уляни Супрун, Лінчевський зі своєю командою встиг підвищити прохідний бал ЗНО до 150. Також за бюджетний кошт придбав у американської компанії тест на знання медицини IFOM і КРОК. Проте не встигли змінити модель проходження інтернатури.

"Раніше було так, що бюджетник розумів, що максимум, який йому світить ― це швидка допомога. Він не матиме нормального місця роботи. Бо нормальні місця собі куплять контрактники, у яких батько ― лікар, депутат або директор цегельного заводу. У результаті контрактник не вчиться, бо за нього вже все вирішено. І бюджетник не вчиться, бо сенс учитися, якщо бажану спеціальність він усе одно не дістане", - розповів ексзаступник.

Спеціальність і місце проходження інтернатури має обиратися з огляду на результати іспитів, балів за шість років навчання, а не купуватися за гроші. Те ж саме має бути й із робочими місцями.

"Ми хочемо перемістити інтернатуру з аудиторії в лікарню. Підготування інтерна ― це робота. Найкращий учитель ― це відповідальність. Інтерн не сидить у навчальній кімнаті, а працює як лікар під наглядом. І не платить за навчання, а отримує зарплату. І лікарня, і лікар, відповідальні за інтернів, отримують за це гроші й конкурують між собою, щоб бути бажаними базами підготування лікарів", ― сказав Лінчевський.

Зараз ви читаєте новину «"Ліцензія на вбивство" - Лінчевський прокоментував стан медосвіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути