пʼятниця, 25 вересня 2020 10:55

Легальна конопля: чи потрібно Україні узаконювати медичний канабіс

Автор: Надане Олександром Гришаковим
  Легалізація медичного канабісу не стане причиною зростання наркоманії в Україні.
Легалізація медичного канабісу не стане причиною зростання наркоманії в Україні.

Легалізація медичного канабісу допоможе створити препарати для лікування онкології, нападів епілепсії та для полегшення станів при багатьох інших хворобах. Проте мають бути чітко визначенні механізми, дозволи, умови використання цієї рослини. Зокрема, рецепт від лікаря. Узаконення канабісу не призведе до зростання наркоманії.

Про це Gazeta.ua розповів Олександр Гришаков, столичний юрист, адвокат.

"Легалізація медичного канабісу потрібна. Його використовують при лікуванні багатьох хвороб, зокрема для зменшення болю при онкології, для уникнення виснаження організму та покращання апетиту при анорексії та ВІЛ/СНІД, для лікування нападів при епілепсії. Торік голосування за петицію про узаконення канабісу показало готовність суспільства до цього кроку. Проте це послідовний процес, що потребує значної підготовки, зокрема і розробки нормативно-правової бази. Мають бути визначення механізмів, дозволів, умов його використання, внесення змін до численних вже діючих нормативних актів", - розповів Олександр Гришаков.

Такий законопроект має врахувати усі зауваження, вимоги сторін, пройти ряд правок. Усі сторони мають досягти консенсусу у даному питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Змінили правила продажу алкоголю

"Чорний ринок існує, але легалізація медичного канабісу на нього особливо не вплине. Якщо взяти досвід інших країн, де канабіс дозволено використовувати саме в медичних цілях, то зазвичай процедура отримання необхідних дозволів і т.д. досить складна, на чорному ринку канабіс коштує все одно дешевше і кількість бажаючих отримати його незаконно – навряд чи особливо зміниться. Просто легалізація медичного канабісу – це можливість його використовувати саме хворими, у яких є медичні показання до застосування", - додав Гришаков.

Український фармацевтичний ринок має потребу у медичному канабісі. Проте хто отримає перевагу – вітчизняний чи іноземний виробник – залежатиме від того, на яких умовах можливо буде отримати дозвіл для вирощування медичного канабісу та виготовлення з нього лікарських засобів. Це формуватиме ціну. Також має бути спеціальна процедура – рецепт від лікаря для отримання препарату. Легалізація канабісу причиною зростання наркоманії не стане, оскільки люди, які мають залежність, знайдуть способи дістати наркотичну речовину і без додаткових маніпуляцій з рецептами.

Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун заявила, що для легалізації медичного канабісу не потрібен спеціальний законопроект. Досить Кабміну схвалити перенесення канабісу з категорії заборонених речовин у категорію речовин із обмеженим обігом.

Зараз ви читаєте новину «Легальна конопля: чи потрібно Україні узаконювати медичний канабіс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути