понеділок, 17 травня 2021 14:25

Кожен третій ВІЛ-інфікований не знає про хворобу. Де і як безкоштовно обстежитись

Кожен третій ВІЛ-інфікований не знає про хворобу. Де і як безкоштовно обстежитись
Пройти тестування на ВІЛ можна безкоштовно в більшості медичних закладів. Фото: Anna Shvets: Pexels

В Україні розпочався Європейський тиждень тестування задля виявлення інфекцій, що передаються статевим шляхом, зокрема вірусу імунодефіциту людини та гепатиту. Мета - розпочати лікування на ранній стадії, адже вчасне звернення до медичного закладу гарантує повноцінне життя.

Про те, де можна пройти безкоштовне тестування та у скільки обійдеться лікування в разі неприємного діагнозу, Gazeta.ua розповіла Євгенія Кувшинова, виконавча директорка ВБО "Конвіктус Україна".

"За оціночними даними в Україні проживає близько 250 тисяч ВІЛ-інфікованих людей. Лиш трохи більш половини перебуває у виявленому стані. Тобто залучені до диспансерного нагляду та отримують лікування. Це означає, що приблизно кожен третій інфікований українець про хворобу не знає. Близько 70 відсотків нових випадків ВІЛ-інфекцій - це статевий вид передачі. Люди, які вживають наркотики ін'єкційно, секс-працівники, чоловіки, які мають секс із чоловіками - це групи, які потенційно мають більший ризик до інфікування", - сказала Кувшинова

Причиною низького рівня тестування в Україні є страх. Все через розповсюджений міф, що люди з ВІЛ довго не живуть. Не меншою причиною є й те, що вважають лікування дороговартісним та неефективним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від ВІЛ-інфекції вилікувалася друга людина

"У разі виявлення хвороби лікування надається в той самий день безкоштовно. Коли людина приймає АРВ-терапію, вона не лише зберігає своє здоров'я та живе повноцінним, тривалим життям, але й під дією препаратів її вірусне навантаження падає і вона не передає вірус далі", - розповіла директорка.

Пройти тестування на ВІЛ можна безкоштовно в більшості медичних закладів країни. Для цього не обов'язково мати підписаний договір із сімейним лікарем.

"Якщо є декларація із сімейним лікарем, тест на ВІЛ входить у пакет гарантованих послуг. Якщо немає - слід звернутися до нашої організації, або ж зателефонувати на гарячу лінію по ВІЛ, СНІД й там скажуть, де є пункти тестування. Крім того, майже в кожній лікарні є або кабінет довіри, де можна отримати безкоштовне тестування. Також ми проводимо акції, й часто можна побачити амбулаторний автомобіль на вулиці. У ньому можна зробити швидкий тест", - сказала директорка.

Ситуація стосовно гепатиту С інша, адже довгий час його лікування було недоступним для пересічного громадянина. Коштувало дорого.

"В Україні прихована епідемія, адже чіткої статистики стосовно заражених на гепатит С немає, бо нема доступного тестування. Протягом трьох останніх років у країні починають закуповувати ліки з державного та місцевих бюджетів. Лікування гепатиту С поступово стає доступним", - сказала Кувшинова.

У США від лейкемії помер чоловік на ім'я Тімоті Рей Браун. Він був першою людиною у світі, яка вилікувалася від ВІЛ. Пацієнт пішов із життя в каліфорнійській лікарні внаслідок невдалого пересадження кісткового мозку. Після 5-місячної битви з хворобою Браун помер в оточенні друзів.

Зараз ви читаєте новину «Кожен третій ВІЛ-інфікований не знає про хворобу. Де і як безкоштовно обстежитись». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути