середа, 22 липня 2020 13:10

Комплекс вітамінів групи B. Небезпека їхнього дефіциту

Щодня необхідно включати в раціон вітаміни групи B. Якщо цього не робити, може виникнути загроза вашому здоров'ю.

Чим корисні вітаміни групи B:

• допомагають імунній системі перешкоджати виникненню захворювань;
• підтримують у хорошому стані нашу шкіру, кишечник;
• беруть активну участь в роботі м'язової системи, у створенні нових клітин, енергообміні;
• покращують загальний емоційний рівень, перешкоджають депресіям, стресам.

  Дефіцит вітамінів може призвести до багатьох захворювань
Дефіцит вітамінів може призвести до багатьох захворювань

Назвемо відомі вітаміни групи B, їхню роль в здоров'ї нашого організму:

Вітамін B1

Тіамін "збадьорює" наш організм, прискорюючи роботу головного мозку та полегшуючи роботу нервових клітин. Завдяки йому створюється нейромедіатор ацетілхолін, що полегшує запам'ятовування, покращується робота органів травлення і серця. Беручи участь в енергообміні, тіамін додає сили нашому тілу. Багаті вітаміном B1 цибуля, крупи, капуста, квасоля, горіхи, морква. Трохи менше тіаміну в яйцях і молоці. В інтернет магазині можна купити один з вітамінів групи B.

Вітамін B2

Рибофлавін бере участь у створенні антитіл і червоних кров'яних тілець. За допомогою B2 нормалізується робота надниркових залоз, покращується зір, засвоєння заліза та виробництво гемоглобіну. Синтез рибофлавіну відбувається в товстій кишці. Поповнити запас вітаміну B2 в організмі можна, включивши в раціон більше сиру, молока, м'яса, риби, яєць, гречки, вівсянки, помідорів тощо. Капсула Метіл-Гард містить 90 мг рибофлавіну.

Вітамін B3

Інакше B3 називається нікотинова кислота або ніацин. Він бере участь в засвоєнні білків, жирів, допомагає виробляти ферменти, інсулін, кортіозін та інші гормони. Ніацин зменшує артеріальний тиск, завдяки йому краще працюють шкірна і нервова системи. Їжа, "багата" на B3: риба, яйця, печінка. Невелика кількість ніацину є в перці, часнику.

Вітамін B5

B5 сприяє загоєнню ран, адже він допомагає виробляти антитіла та регенерувати тканини. Ще пантотенова кислота бере участь в нормалізації обміну речовин, зменшує рівні тривожності й стресу. У кишечнику виробляється мала кількість B5, тому необхідно в раціон додавати м'ясо, гриби, буряк, горіхи тощо.

Вітамін B6

Піридоксин бере участь в обмінних процесах. Вітамін B6 виконує ключову роль у синтезі простагландинів, нейромедіаторів. Завдяки йому краще працюють серце і головний мозок. Зовнішня краса залежить від достатньої кількості в організмі піридоксину. B6 багато у волоських горіхах, цитрусових, крупах, м'ясі телятини і птиці. Вітаміну B6 в капсулі Methyl-Guard – 45 мг.

Вітамін B7

Біотин приводить в норму кількість цукру в організмі, зменшує м'язовий біль, транспортує вуглекислий газ. B7 багато в морській рибі, бананах, петрушці, яловичій печінці.

Вітамін B9

Інакше вітамін B9 називають фолацин (фолат). Цей тип вітамінів знають жінки, які незабаром стануть мамами, він відіграє важливу роль у формуванні та розвитку плоду. Щоб в організмі завжди була достатня кількість B9, необхідно споживати капусту, петрушку та іншу зелень, банани, боби, буряк, картоплю.

Вітамін B12 (ціанокобаламін)

У організмі людини В12 сприяє зменшенню рівня холестерину, допомагає згортатися крові, засвоюватися амінокислотам, бере участь в процесі кровотворення. Для його поповнення необхідно їсти печінку, морську рибу, м'ясо, яйця.

У рослинних продуктах, таких як дріжджі, вітамін В12 не природний, тому не впливає на його поповнення. Якщо людина вегетаріанець, їй варто обов'язково приймати В12. У засобі Thorne Research є також B12.

Вітаміноподібні речовини

Існують не лише вітаміни, а й вітаміноподібні речовини. Вони ніяк не впливають на здоров'я, скільки б їх в організмі не було.

Такими вітаміноподібними речовинами групи B є:

Холін (B4)

З його допомогою працює шлунково-кишковий тракт. B4 допомагає в регенерації печінки і у видаленні жирів з організму. Тобто його роль — допомагати роботі печінки і шлунку, знижувати холестерин, уповільнювати процес старіння.

Щоб у тілі не було нестачі цього вітаміну, варто споживати моркву, сир, рибу, нерафіновану олію, висівки.

Інозитол (B8)

Цей вітамін утримує на рівні артеріальний тиск і холестерин. Він є в крупах, рибі, цитрусових, овочах.

Параамінобензойна кислота (B10)

Достаток в організмі даного вітаміну покращує вигляд шкіри. B10 перешкоджає випадінню волосся і розвитку тромбозів. Варто вживати м'ясо, яйця, насіння, гриби.

Ознаки нестачі вітамінів групи B

Дефіцит вітамінів може призвести до багатьох захворювань. Нестача одного виду може призвести до хвороби серця, іншого — до дратівливості й безсоння. Також можуть ламатися нігті та випадати у великій кількості волосся.

Відсутність вітамінів в організмі – привід негайного звернення для лікаря за консультацією. Він допоможе встановити, чого саме не вистачає організму. Вітамін цього виду в організмі не накопичується, а це означає, що його треба весь час поповнювати.

Зараз ви читаєте новину «Комплекс вітамінів групи B. Небезпека їхнього дефіциту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути