вівторок, 05 березня 2019 16:10

Коли щитоподібна залоза виходить з-під контролю: назвали основні симптоми

Коли щитоподібна залоза виходить з-під контролю: назвали основні симптоми
Головним симптомом захворювання щитоподібної залози є набряк шиї. ФОТО: www.aarp.org

Щитоподібна залоза забезпечує організм гормонами, які впливають на роботу практично всіх його органів і систем. Ці речовини відіграють важливу роль у психічному й фізичному розвитку, регулюють опірність проти зовнішніх подразників, контролюють швидкість метаболізму й ступінь поглинання клітинами кисню. Зміна рівню цих гормоні позначається на стані усього організму.

Основними захворюваннями щитоподібної залози є гіпо- й гіпертиреоз. Для першого характерне зниження рівня її гормонів, для другого — вироблення їх у надмірній кількості. Спільним для цих захворювань симптомом є дискомфорт і набряк в області шиї. Також характерна поява хрипоти в голосі й труднощів з ковтанням або диханням. Може турбувати підвищена чутливість шкіри на шиї, пише verywellhealth.

Об'єднують гіпо- й гіпертиреоз також проблеми із зором. Це такі, як розмитість або роздвоєння зображення, сухість або різь в очах, сльозотеча, почервоніння очних білків, підвищена чутливість до світла й набряк повік. Спільним є також відчуття "туману в голові". Людина скаржиться на забудькуватість і заплутаність думок. Їй стає складно чітко мислити й концентрувати увагу на чомусь конкретному.

Інші симптоми:

1. Зміни у вазі

За наявності гіпотиреозу з'являються зайві кілограми. Схуднути не вдається, навіть якщо підвищити фізичну активність і зменшити кількість споживаних калорій.

Розвиток гіпертиреозу, навпаки, призводить до безпричинної втрати ваги. Набрати кілограми не вдається, навіть якщо змінити раціон і споживати більше калорій.

2. Підвищена чутливість до температури

У людей з гіпотиреозом зазвичай з'являється нетерпимість до холоду. Гіпертиреоз проявляє себе приливами жару. Людину починає кидати в піт навіть за нормальної температури повітря.

3. Хронічна втома й проблеми зі сном

Хворі на гіпотиреоз прокидаються виснаженими навіть після 8 й більше годин сну. Страждають від підвищеної сонливості.

Людям із гіпертиреозом, навпаки, складно засинати. Їхній сон переривчатий, тому прокидаються по декілька разів за ніч. Уночі мають підвищену дратівливість й прискорене серцебиття.

4. Погіршення психічного стану

Для гіпотиреозу характерна поява депресії. Симптоми її можуть лишатися навіть після прийому антидепресантів. При гіпертиреозі зазвичай з'являється невластива раніше дратівливість, турбують панічні атаки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, які небезпечні симптоми змушують припинити дієту

5. Проблеми зі шкірою та волоссям

За наявності гіпотиреозу шкіра стає сухою. На ній з'являються лущення й загрубілості. Найчастіше на ліктях і колінах. Нігті теж тьмяніють і ламаються. Волосся стає сухим і ламким. На дотик зазвичай жорстке, починає випадати. Осипатися можуть верхні краї брів.

Ознакою гіпертиреозу є сильне випадіння волосся. При цьому виглядати воно може цілком здоровим. Шкіра за такої хвороби зазвичай має підвищену чутливість. Може турбувати свербіж.

6. Шлунково-кишкові розлади

Гіпотиреоз може супроводжуватися довготривалими запорами.

Для гіпертиреозу характерна діарея.

7. Збої менструального циклу

На гіпотиреоз може вказувати сильний менструальний біль, поява під час місячних надмірної кількості виділень і скорочення перерви між менструаціями.

За наявності гіпертиреозу місячні зазвичай не такі болючі. Тривалість їх скорочується. При цьому перерви між менструаціями, навпаки, збільшуються.

8. Біль у м'язах і суглобах, особливо в руках і ногах

Гіпертиреоз може проявлятися болем або незвичайною слабкістю в плечах, литках, передпліччях, зап'ястях, пальцях рук і ніг, гомілках, щиколотках і ступнях.

За наявності гіпотиреозу біль концентрується в м'язах і суглобах.

Раніше розповіли, що порушення роботи щитоподібної залози може призвести до безпліддя. Тому за наявності проблем із зачаттям обстежитися варто не лише в гінеколога, але й в ендокринолога. У цілому ж для виявлення причини бездітності шлюбу перевіряють обох партнерів.

Зараз ви читаєте новину «Коли щитоподібна залоза виходить з-під контролю: назвали основні симптоми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути