четвер, 20 травня 2021 21:25

GPS вбиває нашу пам'ять: що говорять науковці

Автор: 24tv.ua
  Раніше, щоб зорієнтуватися на місцевості ми залучали мізки більшою мірою, ніж зараз
Раніше, щоб зорієнтуватися на місцевості ми залучали мізки більшою мірою, ніж зараз

Ми так звикли до повсякденних гаджетів, що не уявляємо без них життя. GPS-навігація – якраз один з таких гаджетів. Він допомагає знайти потрібний будинок, не заблудитися в лісі та обрати оптимальний маршрут у місті.

Та ніхто не замислюється, що таке часте використання супутникової навігації може бути шкідливим для людини. Тепер не потрібно думати та перейматися, що заїдеш кудись не туди. Достатньо ввести пункт призначення і GPS видасть вам маршрут. Виявляється, що це шкідливо.

Що ми втрачаємо, використовуючи GPS

Ми втрачаємо пам'ять. Такого висновку дійшли доктор філософії та нейробіології Мар Гонзалес-Франко, доктор філософії та нейробіології Грегорі Дейн Клеменсон та керівник Microsoft Soundscape Амос Міллер.

Спеціалісти говорять, що раніше, щоб зорієнтуватися на місцевості ми залучали мізки більшою мірою, ніж зараз. Потрібно було підготуватися до подорожі, вміти орієнтуватися на місцевості, запам'ятовувати деталі та орієнтири, вміти користуватися мапами. Тепер це все в більшості випадків не потрібно – достатньо внести потрібне місце в пошук.

Просторову навігацію тепер виконує машина, а не людський мозок. А це погіршує пам'ять.

Чому саме наша пам'ять погіршується

Без супутникової навігації людство жило досить довго. Щоб дійти до певного місця потрібно було завжди використовувати мізки.

Людина постійно думала та запам'ятовувала. Необхідно було тримати в голові велику кількість різноманітної інформації, великих чисел, орієнтирів.

Оскільки тепер це не потрібно, то і наша пам'ять "згасає" швидше.

Як це працює

За просторову орієнтацію у нашому мозку відповідає гіпокамп. Коли ми досліджуємо нове середовище, то мозок складає просторову мапу "в голові людини". Під мапу мозок підв'язує запахи, образи, звуки. Таким чином у голові виникають певні тригери, щоб ми швидше могли згадати певне місце.

Доведено, що лондонські таксисти мають збільшений гіпокамп у порівнянні з пересічними людьми. Це викликано тим, що вони мусять тримати в голові велику кількість інформації, щоб швидко орієнтуватися на місцевості. Зменшений гіпокамп – одна з ознак хвороби Альцгеймера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відбувається з мозком через недосипання: дослідження

Нейробіологи стверджують, що розумова активність та тренування пам'ять – це інгредієнт "успішного старіння".

Нове дослідження показало, що люди, які живуть в більш бідних районах, можуть піддаватися ризику швидкого старіння мозку, передає FaceNews.ua. Експерти визначили чинники, які можуть викликати недоумство.

Вчені зі Школи медицини і суспільної охорони здоров'я Університету Вісконсіна проаналізували дані про здоров'я 601 людини із середнім віком 59 років. 69% з них мали в сімейному анамнезі деменцію. Учасникам робили МРТ головного мозку на початку дослідження, а потім знову кожні три-п'ять років протягом десяти років. Кожні два роки їм також доводилося здавати тести на пам'ять і когнітивні здібності.

На початку дослідження не було зв'язку між обсягом мозку учасників і районами, де вони жили. Однак до кінця експерименту у людей, які жили в бідних районах, було помічено більш швидке старіння мозку і зниження показників при виконанні когнітивних тестів, які використовуються для вимірювання ризику хвороби Альцгеймера.

Зараз ви читаєте новину «GPS вбиває нашу пам'ять: що говорять науковці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути