Ексклюзиви
пʼятниця, 16 лютого 2018 17:05

Гінеколог розвінчав 5 популярних міфів про жіноче здоров'я

  лікар Ростислав Агабабов
лікар Ростислав Агабабов

Відомо, що багато жіночих хвороб не дають абсолютно ніяких симптомів. А часом - навпаки: ми надмірно переживаємо через ознаки, які насправді не сигналізують про щось небезпечне. Далеко не всі знають, чи є той чи інший симптом нормою, а операції по гінекології досі овіяні безліччю страхів.

Щоб розвінчати деякі з міфів про жіноче здоров'я, Gazeta.ua звернулася до хірурга-гінеколога, керівника напрямку оперативної гінекології МС "Добробут" Ростислава Агабабова.

1. Болі при овуляції - це норма.

ПРАВДА. Під час овуляції (середина циклу, зазвичай 12-16 дні) з яєчника виходить дозріла яйцеклітина. У деяких жінок це може супроводжуватися діскофмортними або навіть легкими болючими, тягнучими відчуттями або спазмами. У інших овуляція відбувається непомітно. І те, і інше - варіанти норми. А ось різкий біль і спазми вказують на те, що необхідно звернутися до лікаря.

2. Біль під час сексу і кров'янисті виділення після вказують на те, що зі здоров'ям жінки не все в порядку.

ПРАВДА. По-науковому дискомфорт під час сексу, що переходить в біль, називається диспареунія. І ігнорувати цей симптом (мовляв, потрібно всього лише змінити позу) не можна ні в якому разі! Так само як і контактне (після інтимної близькості) кровомазання, навіть незначне. Це дуже поширені симптоми, які зустрічаються приблизно у 20% пацієнток і вказують на наявність гінекологічних проблем. Потрібно запланувати візит до лікаря, і як можна швидше.

3. Кіста і ендометріоз – це завжди операція.

МІФ. Це абсолютно застарілий і неактуальний сьогодні підхід. Дуже в багатьох випадках консервативне лікування приносить відмінні результати.

І якщо є шанси на одужання без операції, варто спробувати. Особливо якщо мова йде про жінку репродуктивного віку (а таких зараз дуже багато, адже діагнози "кіста" і "ендометріоз" в останні роки істотно помолодшали). Але навіть якщо без операції не обійтися, у сучасних лікарів є все необхідне для того, щоб зберегти жінці здатність стати мамою.

4. Операція по гінекології - це біль, некрасивий шрам і ризик ніколи не стати мамою.

МІФ. На щастя, сьогодні таке твердження - омана. Але ще зовсім недавно дуже багато жіночих хвороб, по суті, означали порожнинну операцію, нерідко з видаленням матки або яєчників. Однак новітній стандарт - це малоінвазивні органозберігаючі операції. Саме за такими протоколами оперують у всьому світі. Більш ніж в 90% випадків операції по гінекології ми проводимо без болю, розрізів і з можливістю згодом народжувати.

Як це виглядає на практиці? Операція методом лапароскопії передбачає один або кілька крихітних проколів (0,5-1 см). Якщо можливо, апаратура вводиться через піхву - і тоді проколів немає взагалі. Далі до органу підводиться мікроінструментарій, за допомогою якого і здійснюється операція.

У порівнянні зі звичайною хірургією, цей метод менш травматичний і дозволяє працювати з надвисокою точністю. Ми усуваємо лише вогнище ураження, але залишаємо сам орган або його частину. Якщо мова йде, наприклад, про яєчники, то навіть частина органу дозволяє зберегти репродуктивну функцію.

5. Після операції по гінекології потрібен довгий період відновлення.

МІФ. У випадку з лапароскопією або гістероскопією це не так. Період відновлення після операції мінімальний.

У всьому світі прийнято програму швидкого відновлення для пацієнтів - Fast Track. Якщо слідувати їй, то жінка проводить в палаті денного стаціонару всього 2-3 години, а потім повертається додому.

Зараз ви читаєте новину «Гінеколог розвінчав 5 популярних міфів про жіноче здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути