Ексклюзиви
неділя, 17 липня 2022 04:00

Є вісім ознак: як дізнатися, що ви їсте забагато солі

Є вісім ознак: як дізнатися, що ви їсте забагато солі
Українці вживають занадто багато солі, за даними досліджень. Фото: pexels.com

Українці вживають занадто багато солі. За даними досліджень, у страви додають вдвічі більше за рекомендовану ВООЗ норму солі – 9,7 г замість 5 г.

А надмірне споживання солі вкрай шкідливе для організму. Це може призвести до інсульту, серцевих захворювань, високого кров'яного тиску, хвороб нирок і остеопорозу. Вчені пояснили, як дізнатися, чи споживаєте ви забагато солі. Є вісім ознак, які про це сигналізують.

Одним з найбільш поширених наслідків вживання великої кількості солі є здуття живота й відчуття важкості. Сіль утримує воду в організму. Тому і накопичується зайва рідина.

Надлишок натрію є однією з причин підвищення тиску. У регуляції артеріального тиску беруть участь нирки. Дуже велика кількість солі ускладнює виведення рідини. Внаслідок цього і підвищується кров'яний тиск.

Ще однією ознакою вживання забагато солі є набряки. Найчастіше набрякають обличчя, руки, ступні і кісточки. Проаналізуйте, скільки солі ви їсти, якщо помічаєте в себе одутлість.

Якщо ви спостерігаєте за собою, що занадто часто хочете пити, це теж може бути ознакою надлишку натрію в організмі. Коли це відбувається, організм зневоднюється і починає витягувати воду з клітин. У результаті – ви відчуваєте сильну спрагу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що категорично не можна робити, якщо дитина проковтнула сторонній предмет – поради лікарів

Затримка рідини в організмі може привести до збільшення ваги. Якщо швидко набрали зайві кілограми за тиждень або навіть за кілька днів, пам'ятайте: це може бути пов'язано з надлишком солі.

Ще одним сигналом є часті походи в туалет. Адже надлишок натрію викликає у вас сильну спрагу, ви п'єте більше води і, відповідно, ходите в туалет частіше.

Часті пробудження і почуття розбитості вранці можуть також бути ознакою того, що ви вживаєте забагато солі. До порушень сну може призвести занадто солона їжа напередодні ввечері.

Однією з причин болю в шлунку, нудоти або діареї може стати надлишок натрію. Як показують дослідження, сіль дуже подобається бактеріям, які викликають виразку та інші захворювання шлунка.

Із серпня 2022-го року в Україні в Україні антибіотики продаватимуть за електронними рецептами. Це перший етап у впровадженні е-рецепта на всі рецептурні препарати, повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

"Регулювання відпуску антибіотиків шляхом запровадження електронного рецепта – одне з рішень, яке дозволить відстежувати дані про призначення та обсяги використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності, внаслідок якої все більше і більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів", – йдеться у повідомленні.

Під час перехідного періоду нововведення працюватиме у медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоровʼя. Якщо лікарня не підключена до ЕСОЗ, лікар випише паперовий рецепт.

Зараз ви читаєте новину «Є вісім ознак: як дізнатися, що ви їсте забагато солі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути