
Харчові добавки, названі літерою "Е" входять до складу багатьох продуктів та напоїв. Всього їх понад тисяча. Та не всі є безпечними та дозволеними в Україні. Деякі негативно впливають на здоров'я. Пришвидшують старіння та викликають смертельні хвороби. Особливо небезпечні Е 121, Е 123, Е-211 та Е 240.
"Вживання продуктів зі шкідливими Е-добавками послаблює імунітет, пришвидшує старіння. Виникають запальні процеси печінки, суглобів, нирок. Найстрашнішим наслідком є рак шлунку, крові та легень", - розповів Андрій Маковецький, столичний дієтолог.
Близько тисячі харчових добавок використовують під час виготовлення різноманітних продуктів. В Україні заборонені: Е 121, Е 123 та Е 240.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: М'ясо з антибіотиками: що станеться, якщо споживати такий продукт регулярно
"Особливо небезпечна сполука Е-211. Вступає в реакцію з вітаміном С і викликає рак. Е-216-додають в цукерки та шоколад, Е 222-викликає алергію і захворювання шлунково-кишкового тракту, - сказав Олександр Кущ, дієтолог з Києва.
Чимало шкідливих речовин міститься в алкогольних напоях. Особливо пильними слід бути при виборі вина.
"У кріплених напоях багато сульфітів - протимікробних сполук, які запобігають псуванню їжі, грибків і цвілі. Їх чимало, наприклад, у деяких вермутах чи портвейнах. Ці речовини вражають печінку. Достатньо келиху вина, щоб заподіювати шкоду організмові. В горілці їх в рази менше", - продовжив дієтолог.
Радить звертати увагу на ціну, бо зазвичай вона відповідає якості товару.
Та не всі добавки небезпечні. Є натуральні, наприклад, природні барвники: екстракт паприки чи куркуми.
"Деякі з Е-добавок є скороченими назвами, наприклад кукурудзяного крохмалю чи солі. Їх так іменують, щоб вмістити всі складники продукту на упаковці. Раджу, обираючи якийсь товар відкривати в інтернеті таблицю та перевіряти, які саме Е-добавки входять в склад продукту.", - розповів Маковецький.
Не всі харчові добавки є ворогами сучасної людини. Взяти хоча б гліцин E-640, який успішно застосовується як в харчовій промисловості, так і в фармакології. Медики провели не одне дослідження і переконалися, що цей представник "єшок" не тільки не шкідливий для здоров'я, але й позитивно впливає на процес травлення. Найчастіше він зустрічається у вигляді порошкоподібної речовини без запаху.
Коментарі