понеділок, 10 червня 2019 01:35

Чи варто боятися підсилювачів смаку

Виробники продуктів харчування роблять ставку на наші рецептори і завойовують їх за допомогою підсилювачів смаку і аромату. Які з них дійсно шкідливі, а які можна допускати в свій раціон, пише marieclaire.ru.

Звідки вони пішли

  Не всі харчові добавки шкідливі, але існує цілий список небезпечних добавок, яких варто уникати і перевіряти продукти на їх наявність. Фото: ua.depositphotos.com
Не всі харчові добавки шкідливі, але існує цілий список небезпечних добавок, яких варто уникати і перевіряти продукти на їх наявність. Фото: ua.depositphotos.com

Історія консервантів налічує не одну сотню років. Але якщо раніше їх отримували з дарів природи за допомогою пресування і екстракції, то сьогодні люди навчилися робити це штучним шляхом. Причому у деяких з оотриманих таким шляхом консервантів просто немає аналогів в природі, тому їх називають синтетичними.

Незважаючи на свою страшну назву, такі добавки полегшують і покращують наше життя. Діабетики можуть насолоджуватися солодким без підвищення цукру в крові, а продукти зберігаються в холодильнику довше і рятують від частих походів в продуктові магазини. Здається, які тут можуть бути мінуси? Але вони є і про них корисно знати.

Підсилювачі смаку під знаком "плюс"

Не всі харчові добавки є ворогами сучасної людини. Взяти хоча б гліцин (E640), який успішно застосовується як в харчовій промисловості, так і в фармакології. Медики провели не одне дослідження і переконалися, що цей представник "єшок" не тільки не шкідливий для здоров'я, але й позитивно впливає на процес травлення. Найчастіше він зустрічається у вигляді порошкоподібної речовини без запаху.

Є й інші приклади "добрих" добавок, до яких відноситься нуклеотид натрію (Е635), який замінює сіль і її похідні. Найчастіше представлений у формі безбарвних кристалів або порошку білого кольору. Він хороший тим, що робить термічно оброблені продукти більш приємними на смак і не відрізняється особливими шкідливими властивостями: за винятком випадків алергічної реакції і надмірного вживання, яке може привести до загострення хронічних захворювань.

До Е440 відносять так звані пектини. У великій кількості вони містяться в яблуках і допомагають очищати кишечник від шлаків. Не менш відомі групи під номерами Е916 і Е917, які збагачують організм йодом (з дефіцитом якого так часто стикаються міські жителі) і кальцієм. Барвник Е163 отримують зі шкірки плодів винограду, тому він має антиоксидантні властивості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA знайшло ідеальний продукт для людини

Добавки під знаком "мінус"

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Медицині давно відомий список небезпечних харчових добавок, якого варто уникати і перевіряти продукти на їх наявність. Головні з них: Е641, Е650 і Е637. Що з ними не так?

Е641

Так званий L-лейцин довго вважали виключно корисною харчовою добавкою. Особливо цінний цей компонент для спортсменів: він є багатим джерелом енергії і будівельним матеріалом для м'язів. Він налічує чимало корисних властивостей, в тому числі активацію вироблення серотоніну, зміцнення імунної системи, допомогу правильному розвитку м'язів.

Але справа в тому, що наш організм отримує достатню кількість цієї речовини природним шляхом - з продуктами рослинного і тваринного походження. L-лейцин в якості добавки створює ситуацію надмірного споживання, а це вже тягне ряд негативних наслідків для здоров'я. Серед них - порушення роботи печінки, підвищення ризику неврологічних захворювань, гіпоглікемії і багато іншого. Саме тому в відношенні Е641 варто бути особливо насторожі.

Е650

З приводу ацетату цинку досі точаться дискусії, але вчені сходяться на тому, що особливої користі наш організм від цієї добавки не отримує. Найчастіше вона використовується при виробництві цукерок, жувальних гумок і тому подібних кондитерських виробів. Ця речовина має властивість накопичуватися в клітинах організму і приводити до токсичного отруєння. Саме тому продукти з вмістом E650 небажані в період вагітності і грудного вигодовування.

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Е637

Солодкуватий на смак етілмальтоп служить стабілізатором продуктів і підсилювачем аромату. Ця добавка часто фігурує в складі майонезу і кондитерських виробів, а її шкідливий вплив на організм людини поки не вивчено до кінця. Однак європейські виробники намагаються уникати його в складі фірмових рецептур.

Глутамат натрію (E621)

Мабуть, одна з найвідоміших і неоднозначних добавок. Глутамат натрію - це сіль натрію, яка виглядає, як звичайна кухонна сіль. Першими його стали використовувати японці, отримуючи речовину з цукрового буряка, цукрової тростини та патоки. В принципі, людина може отримувати достатню кількість глутамату натрію, харчуючись цими продуктами. Небезпеку становить зловживання цією добавкою. Серед її побічних ефектів - головний біль, прискорене серцебиття, біль в зоні грудної клітини, а також симптоми загального нездужання.

З надмірним вживанням глутамату натрію пов'язане погіршення зору: лабораторні дослідження на гризунах показали, що ця речовина може накопичуватися в склоподібному тілі і погано позначатися на нашій здатності бачити.

Що робити?

Зовсім відмовлятися від улюблених продуктів і хвилюватися з приводу складу кожної покупки в супермаркеті точно не варто. Потрібно почати дізнаватися більше про їх корисні або шкідливі властивості. Тоді ви зможете ефективно скоригувати раціон харчування і змінити свої харчові звички.

Дієтологи радять повністю виключити з раціону будь-які м'ясні напівфабрикати: сосиски, котлети, ковбаси та інші продукти, які потенційно можуть містити велику кількість солі, консервантів та інших добавок. Подібні продукти до того ж містять шкідливі жири, які не кращим чином впливають на здоров'я і рівень холестерину.
В кетчупах та інших покупних соусах міститься натрій, підсолоджувачі або цукор в неймовірно великих кількостях. Набагато правильніше буде самостійно зробити заправку для салату або обійтися лише оливковою олією.
Дитячі солодощі виявилися найбільш шкідливими. Непомірно велика кількість цукру і різні харчові барвники залишать слід (в прямому і переносному сенсі) не тільки на здоров'ї зубів, але й на вазі. Порожні калорії, які містяться в льодяниках і карамельках, анітрохи не вгамують голод, а навпаки розбудять звірячий апетит.

Зараз ви читаєте новину «Чи варто боятися підсилювачів смаку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути