неділя, 17 червня 2018 23:28

Допомога у ДТП: 7 правил, які врятують життя

Допомога у ДТП: 7 правил, які врятують життя
Допомога у ДТП: 7 правил, які врятують життя Фото: АвтоСвіт.biz

Бажання допомогти постраждалим у ДТП підштовхує діяти до приїзду медикі. Часто це закінчується каліцтвом людей.

Потрібно знати правила поведінки. Наприклад, витягати людину з пошкодженого автомобіля обережно, щоб не заподіяти йому біль і не нашкодити ще більше. Часто у які потрапили в аварію людей травмується грудна клітка, тому витягати і переносити постраждалого слід, підхопивши попід пахви.

1. Слід уникати різких рухів, не крутити руку, не смикати за ногу, не тягнути за шию. Неправильні дії можуть зашкодити спинний мозок, а якщо поламана кістка, то кістковий уламок може зачепити судинно-нервові пучки. Тому спочатку потрібно знерухомити потерпілого, зафіксувавши шийний і грудний відділи хребта, пошкоджену руку або ногу, а потім витягувати.

2. Тоді потрібно перевірити прохідність дихальних шляхів, щоб не виявилося чужорідних тіл або запавшого язика.

Щоб зрозуміти, що травмована людина дихає, варто відстежити рух грудної клітини вгору-вниз. Якщо вона нерухома, допоможе прикладання дзеркала до губ і носа потерпілого. Запітніло - значить, дихання є.

3. Коли людина не дихає, потрібно терміново робити штучне дихання "рот в рот". Швидко очистивши рот потерпілого, закинути голову потерпілого назад. Ставши на коліна збоку і поклавши одну руку на лоб, а іншу під потилицю, повернути голову травмованого так, щоб відкрився рот. Зробивши глибокий вдих і затиснути ніздрі потерпілого великим та вказівним пальцями або прикривши їх своєю щокою. Зробити швидкий видих в рот, вдихаючи повітря в дихальні шляхи і легені. Протягом хвилини потрібно зробити 12-15 вдихів.

4. Потерпілий часто одночасно потребує непрямому масажі серця. Коли відбувається вдування повітря, натискати на грудну клітку не можна. Правильно руху чергувати: чотири-п'ять натискань (на видиху), потім один вдих. Якщо рятувальник працює самостійно, то через кожні два вдиху проводиться 15 натискань на грудну клітку. Потрібно діяти поки не відновиться дихання, чи не з'явиться пульс. Якщо кровообіг припинилося, настає клінічна смерть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небезпечні влітку хвороби: як захистити себе і родину

5. Якщо нога вивернута в суглобі, то здається, що у потерпілого вивих. І деякі люди, які надають допомогу, можуть намагатися вправити його. Не можна! Це може бути і закритий перелом. Деформовану кінцівку потрібно фіксувати, не намагаючись її випрямити. Слід захопити не тільки пошкоджене місце, але і суміжні суглоби, що знаходяться нижче і вище. Наприклад, при переломі гомілки на рану потрібно накласти суху пов'язку, а потім - шину, що забезпечує нерухомість нозі разом з коліном і стопою. Для шини можна використовувати будь-який прямий і більш-менш рівний предмет: жорсткий журнал, палицю або дві, з'єднані за допомогою бинта, навіть парасолю. Прикріплюють імпровізовану шину бинтом або підручними засобами: косинкою, шарфом, ременем, краваткою. Головне, щоб хворий якомога менше рухався, адже найменший рух заподіює біль, а це посилює травматичний шок.

6. При кровотечі накласти джгут. Підійдуть підручні засоби: рукав, відірваний від сорочки, косинка, широкий пояс. Важливо, щоб джгут був досить широкий. Це краще розподілить навантаження, і м'які тканини будуть менше травмуватися. Під джгут потрібно засунути записку із зазначенням, коли він був накладений.

Якщо він накладено слабко, то кровотеча може не зупинитися, а посилитися. Тоді джгут потрібно швидко зняти і накласти більш туго.

7. При пошкодженні грудної клітки або живіта потрібно накласти щільну пов'язку, що перешкоджає попаданню повітря в грудну клітку. Між легенями і стінкою грудної порожнини негативний тиск, і при сильному пошкодженні туди засмоктується повітря. На серветку, що прикриває рану, потрібно накласти поліетиленовий пакет або шматок клейонки і щільно зафіксувати бинтом. При пошкодженні черевної порожнини допоможе пов'язка: суха, якщо немає кровотечі, або давить, якщо рана кровить.

Зараз ви читаєте новину «Допомога у ДТП: 7 правил, які врятують життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути