понеділок, 02 березня 2020 18:12

Дієтолог розповів, як правильно почати Великий Піст

Дієтолог розповів, як правильно почати Великий Піст
Великий Піст триває 48 днів. Фото: 112.ua

Від сьогодні до Великодня християни долучаються до опанування тіла над пристрастями. В тому числі й багатьох продуктів. Не варто долучатися до цієї стародавньої практики таким категоріям людей, як вагітні жінки, годуючі матері та люди зі захворюваннями в стадії загострення.

Щоб це утримання не завдало шкоди варто дотримуватися певних правил.

Поради правильного проходження посту:

1. Здоров'я в пріоритеті

Альтернативою строгому посту є рослинна дієта. Варто їсти більше продуктів рослинного походження: фруктів та овочів, злаків, бобових та урізноманітнювати раціон, то для організму це однозначно буде корисно.

2. Поступова зміна харчування

Для тіла не дуже приємні кардинальні зміни: виключення деяких страв у харчуванні, перепади температури або зміна часового поясу при перельоті. Тому запорукою безпечного посту є підготовка. Людина спочатку відмовляється від червоного м'яса, потім — від молочних продуктів, далі — від яєць та риби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий піст-2020: історія та основні правила

3. Різноманітне харчування

Продукти тваринного походження варто замінити рослинними альтернативами. Так огранізм отримає достатню кількість протеїну та незамінні амінокислоти. Для України типовою є така поживна крупа, а саме гречка, яка вже у собі містить усі необхідні амінокислоти. Всі інші треба між собою комбінувати. Наприклад, скомбінувати рис і нут, або пшеничний коржик із квасолею.

4. Експерименти

Продукти повинні приносити задоволення і бути приємними на вигляд. Здорове харчування та рослинна дієта не мають асоціюватися у вас з чимось прісним та нецікавим. Експериментувати із додавання різних інгредієнтів, котрі ще ніколи не поєднували у своїх стравах.

2 березня у греко-католиків та православних християн розпочинається Великий Піст. Папа Франциск вже дав настанови на цей період.

"Великий Піст - це сприятливий час, щоб звільнити місце для Божого слова. Це час, щоб вимкнути телевізор і розгорнути Біблію. Настав час відірватись від мобільного телефону і підключитись до Євангелії Коли я був маленьким, ще не було телебачення, але існував звичай у Великий Піст не слухати радіо. Чотиридесятниця - це пустеля, це час відмовитись від непотрібних слів, від балаканини, пліток, чуток, а звернутися до Бога на "Ти". Це час присвятити себе здоровій екології серця, очистити своє єство", - наголосив Папа Франциск.

Зараз ви читаєте новину «Дієтолог розповів, як правильно почати Великий Піст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути