четвер, 27 червня 2019 07:30

Дальтоніки можуть розрізняти 15 відтінків кольору хакі

У цей день у 1844 році помер англійський хімік і фізик Джон Дальтон. Учений відкрив і досліджував кольорову сліпоту. Його ім'ям назвали хворобу дальтонізм. Це спадкова, іноді набута особливість зору: людина не розрізняє один, декілька чи усіх кольорів.

Більшість життя Дальтон не підозрював, що з його власним зором щось не так. Займався оптикою і хімією. Виявив свій дефект завдяки захопленню ботанікою у 1794 році. У вченого не виходило відрізнити блакитну квітку від рожевої. Вважав, що в класифікації квітів щось наплутали. Казав, що квітка, яка вдень при світлі сонця була ніби-то небесно-блакитною, при світлі свічки виглядала темно-червоною. Колеги дивного перетворення не бачили, крім рідного брата. Дальтон здогадався, що з його зором щось не так і що проблема ця успадкована. Страждав на рідкісну форму дальтонізму — дейтеранопію - око не вловлює світла хвиль середніх довжин.

"Та частина картини, яку інші називають червоною, мені здається тінню або просто погано освітленою. Оранжевий, зелений і жовтий здаються відтінками одного кольору, від інтенсивного до блідо-жовтого", - писав Дальтон. Окрім фіолетового і блакитного кольорів він міг нормально розпізнавати тільки жовтий.

Дальтонізм вважали "несерйозною" хворобою, поки в 1875 році в Швеції не сталася велика залізнична катастрофа. Перед слідством, яке велося по цій справі, стояло невирішене питання: як машиніст міг не помітити червоний сигнал семафора? Він дивом залишився в живих і запевняв, що вів склад на зелене світло. Експерт-фізіолог Гальмгрен показав машиністу кілька мотків різнобарвною вовни і попросив його назвати колір кожного з них. Показуючи на червоний, підсудний заявив, що це – зелений.

Автор: Ochkov.net
  Експерт-фізіолог Гальмгрен показав машиністу кілька мотків різнобарвною вовни і попросив його назвати колір кожного з них. Показуючи на червоний, підсудний заявив, що це – зелений
Експерт-фізіолог Гальмгрен показав машиністу кілька мотків різнобарвною вовни і попросив його назвати колір кожного з них. Показуючи на червоний, підсудний заявив, що це – зелений

Після появи транспортних засобів та авіації хворобу стали "шукати" ретельніше. Нещодавнє дослідження англійських учених, доводить, що дальтоніки можуть розрізняти відтінки, недоступні тим, у кого зір вважається нормальним. Наприклад, розрізняти до 15 відтінків кольору хакі, які майже не розрізняють учасників контрольної групи з нормальним зором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким бачать світ дальтоніки

Діхроманти можуть не розрізняти червоний колір - протанопія, зелений – дейтеранопія, або фіолетовий - трітанопія. Спадковий дальтонізм вражає 8% чоловіків і 0,5% жінок. Ген, що кодує білок, відповідальний за сприйняття кольорів, розташований у Х-хромосомі. Дальтонізм проявляється лише тоді, коли в наборі хромосом не буде жодної правильної копії гена.

Дальтонізм безпечний для здоров'я людини, але може погіршити якість життя.

Вчені Бірмінгемського університету створили контактні лінзи, щоб дальтоніки могли розрізняти кольори.

Зараз ви читаєте новину «Дальтоніки можуть розрізняти 15 відтінків кольору хакі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути