Ексклюзиви
вівторок, 29 вересня 2020 17:25

Щоб не втратити голос від переохолодження, ляжте спати у шкарпетках: поради актриси дубляжу
5

У дубляжі треба передавати емоції максимально і не можна грати наполовину - переконана Катерина Сергеєва
Фото: Тарас Подолян
У дубляжі треба передавати емоції максимально і не можна грати наполовину - переконана Катерина Сергеєва
У дубляжі треба передавати емоції максимально і не можна грати наполовину - переконана Катерина Сергеєва
У дубляжі треба передавати емоції максимально і не можна грати наполовину - переконана Катерина Сергеєва
У дубляжі треба передавати емоції максимально і не можна грати наполовину - переконана Катерина Сергеєва

Щоб голос був сильний, здоровий і резонуючий, потрібно виконувати вправи для носоглотки. Ці дихальні вправи також працюють на імунну систему і супротив організма всіляким сезонним застудам і вірусам. Інколи вони можуть навіть допомогти реабілітувапти голос. Про це Gazeta.ua розповіла акторка дубляжу Катерина Сергеєва. Вона поділилася також іншими секретами збереження здорового голосу, якими користується постійно сама.

"Не дозволяю собі приходити на роботу в поганому голосовому стані. Є голосові вправи, які розігрівають голос, готують зв'язки до різної вібрації. Залежно від того, в якому діапазоні ви працюєте, у вас змінюється амплітуда голосових зв'язок. Звісно, вранці після сну голос не готовий до роботи. Треба трошечки його розім'яти. Якщо в мене попереду чотири години озвучки і дубляжу на каналі, то їдучи за кермом я проробляю прості вправи, щоб не підхрипувати. Інакше голос буде не дуже готовий стрибати з регістру в регістр. Або ж можу обережно розігрітися по ходу озвучки - десь підкашлянути, підхекнути, "виставити глоткову позицію", тобто провести експрес-налаштування. За своїм голосовим інструментом я слідкую, він постійно під моїм доглядом знаходиться".

Актриса зізнається, що не погоджується на озвучувальну роботу, яка обійдеться дуже дорого для голосу.

"Не важливо, скільки за неї заплатять. Якщо я знаю, що буду потім тижнями реабілітувати голос, я відмовлюся. Адже поки відновлюватимуся, можуть подзвонити мої постійні клієнти, які знають, як я звучу, і запропонувати роботу. Ніяк вони б не хотіли почути, що "вибачте, я зараз зірвала голос, тому кілька тижнів працювати не можу".

Бувають дубляжі, коли все нормально, а в кінці сцена криків. Розумію, що маю докричати, щоб доробити дубляж. Після такого на ніч п'ю чаї, гаряче молоко з олією какао.

В разі переохолодження горла корисно лягти спати в шкарпетках. Так прогрівається все тіло, і зв'язки, і голос, що можна за одну ніч не дати організму захворіти остаточно.

Голосові зв'язки - це теж м'язи, вони так само тренуються і працюють, як і інші м'язи в тілі. Будь-який тиск на них може їх пошкодити

Коли була вагітна другою дитиною, кілька разів відмовилась озвучувати комп'ютерні ігри і фільми жахів - розуміла, що і голосово, і емоційно кричати не буду. Але якщо озвучувала у звичайному кіно якусь маму, яка рятує своїх дітей від монстрів, в кінці фільму хочеш-не хочеш мусиш під час сцени втечі покричати. Після цього даю собі півдня помовчати і відійти. Зайвий раз емоційно і голосно не розмовлятиму. Зв'язкам треба дати трошечки лайтовий режим, щоб наступного тижня я могла повернутиcя до свого чистого здорового звучання.

Сухе повітря для голосу не корисне. Тому часто п'ю воду. Гадаю, треба ставити в кімнаті зволожувач повітря. Для зв'язок вода необхідна.

Щоб голос був сильний, здоровий і резонуючий, раджу виконувати вправи для носоглотки. Ці дихальні вправи також працюють на імунну систему і супротив організму всіляким сезонним застудам і вірусам. Інколи вони можуть навіть допомогти реабілітувапти голос.

Зірвати голос дуже просто - накричатися десь в караоке, в гостях. А що ж завтра будеш робити?

Голосові зв'язки - це теж м'язи, вони так само тренуються і працюють, як і інші м'язи в тілі. Крізь них проходить струмінь повітря, який викликає вібрацію, і будь-який тиск на них може їм пошкодити. Треба поводитися з голосом обережно, щоб не довелося заливати зв'язки ліками у фоніатрів . Я за 20 років жодного разу не зверталася до фоніатрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голосом можна стабілізувати нервову систему - акторка дубляжу Катерина Сергеєва

В дубляжі треба передавати емоції, не можна грати наполовинку. Якось дуже емоційно дублювала години чотири. Приїхала додому з відчуттям такого виснаження, ніби поле зорала. Віддала все. Потрібен був лише сон", - розповіла Катерина Сергеєва.

Фоніатрія - це розділ оториноларингології, присвячений проблемам діагностики, лікування і профілактики захворювань голосового апарату.

Лікар-фоніатр займається відновленням голосу і розвитком його можливостей.

Зараз ви читаєте новину «Щоб не втратити голос від переохолодження, ляжте спати у шкарпетках: поради актриси дубляжу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути