четвер, 25 січня 2024 03:45

Чому виникає печія і як її позбутися: підбірка народних засобів

Чому виникає печія і як її позбутися: підбірка народних засобів
Дієвий засіб від печії – дотримання правильного харчування і здорового способу життя. Фото: tsn.ua

Печія виникає через підвищене виділення шлункової кислоти, що подразнює стравохід.

Такий стан провокує неправильне харчування - нерегулярні прийоми їжі, надмірне вживання смажених і жирних страв, гострих приправ, кави та чаю. Про це повідомив гастроентеролог зі Львова Олег Стриль, передає Gazeta.ua.

"Якщо печія виникає більш як двічі на тиждень, слід звернутися до лікаря. Ігнорування симптомів може призвести до запалення слизової стравоходу", - наголосив Стриль.

За його словами, печія проявляється такими симптомами:

- неприємні відчуття в роті, найчастіше - гірко чи кисло;
- відчуття печіння та потоку гарячого повітря в грудях;
- рясне слиновиділення;
- нудота.

В окремих випадках печія може свідчити про серцево-судинні недуги, каміння в жовчному міхурі чи гастрит. Прийом деяких лікарських засобів, куріння, вживання алкоголю, ожиріння, стреси, вагітність також можуть спровокувати такий стан.

"Часто на печію скаржаться і майбутні матері. Це стається через зміни в гормональному стані, збільшення матки. В першому випадку неприємні симптоми зникають десь до 14-го тижня. У другому - з'являються в третьому триместрі й можуть зберігатися, доки жінка не народить. Тому краще запобігти печії", - сказав Стриль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікар назвав небезпечний наслідок хронічної втоми

Вагітним він радить харчуватися п'ять-шість разів на день, але малими порціями. Не лягати одразу ж після прийому їжі, а рухатися. Якомога менше нахилятися. Не закидати ногу на ногу в сидячому положенні, підтримувати здоровий набір ваги, слідкувати за поставою.

Тим, хто страждає на печію, лікар радить переглянути саме харчування. Відмовитися слід і від гострого, пряного, жирного й копченого. Також — від цитрусових і томатів, адже вони провокують печію.

"Рекомендую злегка черствий хліб, овочеві супи, дієтичні види м'яса і риби, каші, відварені чи тушковані овочі. Краще виключити з раціону газовані напої та каву, віддати перевагу киселям, компотам, трав'яним чаям, відвару шип­шини", - додав медик.

Народні методи у боротьбі з печією: волоські горіхи, трав'яні настої та молоко

Не всім симптоми печії "знімають" медичні препарати, тому дехто рятується саме народними засобами. Наприклад, рівнянка Оксана Сумішевська.

"Замучила ця печія. Тільки з'їм шматок ковбаси чи торта, з'являється кислота в роті. Таблетки допомагають через раз. Тому рятуюся м'ятою - це доступно", - розповіла вона.

Для приготування м'ятного напою треба залити склянкою окропу чайну ложку м'яти. За 15 хв. поєднати проціджений настій із чайною ложкою яблучного соку. Приймати тричі на день до зникнення симптомів печії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від яких хвороб лікує виноград - цінні поради

Не гірше при печії допомагає і настій із подорожника, ромашки та звіробою. По столовій ложці кожної трави необхідно залити літром окропу.

"Настоюю 20 хвилин, проціджую та приймаю тричі на день по дві столові ложки за пів години до їди. Полегшення відчуваю менш як за годину", - додала Сумішевська.

Якщо часу на відвари немає, напади печії полегшують волоські горіхи. Їх подрібнюють та вживають по столовій ложці раз на добу. Кілька ковтків молока також швидко нейтралізують кислоту.

Важливо! Цей матеріал має загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Якщо вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, зверніться до лікаря.

Думка про те, що глютен шкодить людському організму, дедалі більше набуває популярності. Дієтологи радять різні види безглютенового харчування, а виробники постачають товари без глютену.

Щоб забезпечити організм мікроелементами й не допустити накопичення шкідливих речовин, дієтологи рекомендують максимально урізноманітнювати раціон. Також фахівці з харчування наполягають, що є продукти, надмірне вживання яких може негативно вплинути на здоров'я. Експерти виділили п'ять продуктів, які не варто їсти щодня.

Дієтологи кажуть, що їсти після 18:00 можна і навіть потрібно. Головне - правильно підібрати продукти.

Зараз ви читаєте новину «Чому виникає печія і як її позбутися: підбірка народних засобів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути