вівторок, 16 травня 2017 18:10

Чому в Україні не діє система страхування здоров'я

Чому в Україні не діє система страхування здоров'я
Медична страховка в Україні не допоможе в хірургії. Фото: Газета ВРЕМЯ

Система добровільного страхування, яка діє в Україні, не здатна покрити потреби хворого, якщо той буде потребувати тривалого нагляду та лікування.

Про це повідомив Gazeta.ua директор медичної мережі Олег Калашніков.

"Якщо взяти паліативного хворого, який має, наприклад, онкологію. Йому і родичам комфортніше, щоб він перебував у лікарні. Однак для того, щоб забезпечити його догляд, треба мати страховку з полісом до 20 тисяч доларів", - розповів Калашніков.

Потреба високої вартості полісу виникає через те, що в Україні надто мало застрахованих людей.

"Наприклад, у нас сьогодні лідер по добровільному страхуванню "Провідна". У них 100 тисяч застрахованих людей. При цьому страховка коштує 25 тисяч гривень на рік. Якщо вони зібрали 250 мільйонів гривень, їх вистачить тільки на частину послуг. Зможуть покрити амбулаторний прийом, якусь ургентну допомогу, ну і може щось спеціалізоване недороге. Однак на оперування, ліки та якісне лікування грошей не стане", - розповідає керівник медустанови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарням найбільше не вистачає медсестер і хірургів

У розвинутих країнах світу вирішенням проблеми є загальнообов'язкове медичне страхування. Воно дозволяє покрити близько 80% необхідних витрат.

"В усьому цивілізованому світі загальнообов'язкове страхування покриває частину послуг. Також, не все покриває. Тому людина, якщо бажає перестрахуватися, може купити ще добровільне страхування. Тоді виникає пакет, який може покрити 80 або 90 страхових випадків".

Запровадження системи загальнообов'язкового страхування вирівняє ціни у різних медичних установах на подібні послуги, переконаний Калашніков.

"Страхова компанія намагається якомога більше взяти за поліс, і якомога менше заплатити нам. Тому контролюють якість послуг. У випадку загальнообов'язкового страхування будуть прописані протоколи лікування. І, наприклад, у Інституті серця не зможуть встановлювати вдвічі менші ціни, як у моїй приватній клініці, яка займається кардіохворими.. Тоді пацієнт буде обирати не за вартістю, а за тим, наскільки довіряє лікарю", - сказав медичний менеджер.

До літа в Україні створять національну службу здоров'я. "Ми впроваджуємо щось подібне на британську систему (NHS. - Gazeta.ua), коли кожен громадянин Британії має державне страхування. Люди не мусять нікуди записуватися, шукати страхування. Вона просто працює автоматично з кожним візитом до лікаря чи викликом "швидкої", - заявила Супрун.

Зараз ви читаєте новину «Чому в Україні не діє система страхування здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути