неділя, 17 лютого 2019 01:35

Чому ми хворіємо: психологічні причини недуг
5

Не завжди причина хвороби може бути зрозуміла навіть досвідченому лікарю, адже іноді недуга з'являється на порожньому місці. Але нічого випадкового не буває, тому коріння тілесних хвороб потрібно шукати не тільки в бактеріях або вірусах, а й в психологічних "пробоїнах".

Здоровий дух - здорове тіло

Лікарі Стародавнього Сходу ніколи не намагалися лікувати окремо душу та тіло. Вони вважали, що хороший лікар лікує не хворобу, а хворого. Тому вони не тільки шукали і знаходили патології в різних органах, але попутно звертали увагу на психологічну дисгармонію, що викликала нездужання.

Нічого не бачу, нічого не чую

 

Різні проблеми із зором психосоматичного характеру можуть говорити про те, що людина вкрай невпевнена у своєму теперішньому або майбутньому.

Короткозорість - свідчення занепокоєння про завтрашній день, страх зазирнути в майбутнє.

На відміну від справжньої короткозорості, при якій виписують лінзи або окуляри, буває помилкова форма недуги: її викликає спазм очних м'язів. У цьому випадку потрібні не засоби корекції зору, а спеціальні вправи для очей, які розслабляють м'язи. Однак результат лікування буде набагато більш стійким, якщо людина, що страждає порушеннями зору, навчиться сприймати світ таким, яким він є, безстрашно дивитися в своє майбутнє і не боятися цього.

Далекозорість немов вказує на невміння жити тут і зараз. Нагальні проблеми, які оточують людину в повсякденності, здаються далекозорим людям гіпертрофовано великими і викликають підсвідомий страх.

 

Хронічний отит, порушення слуху - це матеріалізоване бажання абстрагуватися від навколишнього світу. Можливо, проблема криється в непростих відносинах з колегами по роботі або в непорозумінні з близькими. Людина, до якої пред'являють необгрунтовані, з його точки зору, претензії, вважає за краще їх просто "не чути". Позбутися від цих "болячок" можна шляхом вирішення конфліктів. Можливо, буде потрібно змінити роботу або навіть партнера, але не виключено, що проблема криється не в оточуючих, а в самому "хворому", що не бажає йти на компроміс.

Хвороби горла "попереджають", що наше ставлення до оточуючих, а особливо до найближчих людей, не душе хороше. І, значить, проявивши турботу, доброту і розуміння, можна позбутися від хронічних ларингітів і фарингітів.

Справи сердечні

 

Хвороби серця частіше переслідують людей, які страждають від нестачі любові або які вважають себе негідними цього високого почуття, а також тих, хто боїться і уникає глибокої сердечної прихильності. Часто тонка душа ховається під маскою черствості і емоційної замкнутості.

Крім того, серцево-судинні захворювання тісно пов'язані з такими рисами характеру, як честолюбство і підвищена вимогливість до себе. Будь-які невдачі і програші така людина сприймає дуже гостро, що залишає шрами на його душі і рубці - на серце. Дуже ризикують ті, хто на будь-які проблеми реагує нападами роздратування, злості і гніву. Така реакція вдвічі підвищує ймовірність інфаркту. Доведено також прямий зв'язок агресивності з розвитком атеросклерозу.

Як відомо, ризик серцево-судинних недуг збільшує високий артеріальний тиск. Лікарі навіть склали психологічний портрет гіпертоніка. Основні його риси: наполегливість, запальність, упертість, постійне невдоволення усім, бажання повчати інших. Висновок: любов і терпимість до оточуючих не тільки допоможе досягти успіху в особистому і професійному житті, а й захистить серце від недуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 прихованих ознак того, що організм страждає від стресу

Хворі на виразку шлунку їдять самі себе

 

Захворювання шлунково-кишкового тракту частіше виникають у людей, які страждають заниженою або завищеною самооцінкою. Тривале роздратування, перебування в хронічному стресі дуже часто веде до гастриту.

На виразкову хворобу шлунку і дванадцятипалої кишки зазвичай страждають люди емоційні, які близько приймають до серця всі неприємності, або ті, чия професія пов'язана з нервовим перенапруженням (авіадиспетчери, льотчики, водії). Підвищена нервозність - найяскравіша риса, за якою досвідчений лікар навіть без результатів гастроскопії упізнає хворого на виразку. Шлунок чутливо реагує на будь-які негативні емоції. Пригнічуючи ці почуття, ми посилюємо свою хворобу. А впоравшись з дратівливістю, злістю, заздрістю, можна назавжди забути про патологію.

Коліт і синдром ледачого кишечника - хвороби, викликані порушенням прохідності їжі, - на думку психологів, є наслідком уявного застрягання в минулому. Ці захворювання відбуваються через невпевненість в собі і підвищену самокритичність. Звісно, при проблемах з кишечником дуже важливо правильно харчуватися і займатися спортом, але не менш важливо навчитися поважати себе. Потрібно намагатися зрозуміти, що не можна жити тільки минулим.

Скажи, що в тебе болить, і я скажу, хто ти

 

Остеохондроз - одна з найпоширеніших хвороб століття. Виною тому не тільки гіподинамія. Проблеми зі спиною можуть виникнути через те, що людина звалює на себе занадто багато обов'язків. Якщо у вас знову розболівся поперек, задумайтеся, чи не час трохи розвантажити себе і доручити частину турбот близьким. Зрештою, ваша гіперопіка шкодить і їм: ви ж просто не даєте своїм рідним шансу проявити себе. Врахуйте, що від нестачі самостійності виникають астма і проблеми з легенями.

Радикуліти, артрити і артрози, на думку фахівців, вражають надто м'яких, безвідмовних людей, яким не вистачає сміливості говорити "ні", чим часто користуються менш педантичні люди. Навчитися відмовляти часом не менш важливо, ніж уміти проявляти милосердя.

Проблеми з сечовидільної системою і нирками бувають у тих, хто відчуває себе недооціненим. Такі люди вважають, що їх несправедливо кривдять і гноблять. Не варто надавати надмірне значення чужій думці.

На гінекологічні захворювання рідко страждають люди, задоволені своїм інтимним життям. Якщо в особистому плані у вас щось не так, робіть висновки.

Мігрені характерні для людей образливих, совісних, нетерпимих до помилок інших. Не вважайте себе вище за інших, і тоді недуга, можливо, і відпустить.

Ожиріння - це інстинктивне прагнення захиститися від душевної порожнечі і самотності. Можливо, зайві кілограми підуть самі собою, як тільки ви знайдете нових друзів, любов або інтерес до життя.

Навіть карієс не виникає просто так. Вважається, що в проблемах з зубами "винна" нерішучість. Відсутність твердості характеру викликає розм'якшення зубних тканин. Любіть і поважайте і своє власне "я", і оточуючих вас людей, і тоді ваше здоров'я обов'язково стане міцнішим.

Офіційна медицина визнає сім захворювань, психологічна складова яких (не відреаговані емоції, не прожиті травми) доведена. Це так звана Чиказька сімка психосоматичних захворювань.

1.Гіпертонія - високий/підвищений артеріальний тиск.

З точки зору психіки - емоційне блокування. Людина знаходиться під тиском своїх невідреагованих емоцій. Як правило такі люди надмірно емоційні, проте пригнічують свої емоції, стримуються, заганяють невирішені проблеми вглиб.

Метафора - киплячий котел. Якщо кришку не відкрити, буде вибух.

2. Виразка шлунку і дванадцятипалої кишки. Неотреагірованние емоції - образа, агресія, злість, що проявилися в ситуації, коли людина не отримав очікуваної підтримки, коли про нього не подбали.

3. Неспецифічний виразковий коліт. Невідреаговані емоції - образа, незахищеність, емоційна нестабільність.

4. Нейродерміт. Часто таких людей називають "легковразливі", "тонкошкірі".

З точки зору психіки - людина кричить своїм тілом: "Подивіться, що ви зі мною робите ?!" невідреаговані емоції - страх, беззахисність, потреба в увазі.

5. Бронхіальна астма. Невідреаговані емоції - агресія, пригніченість, стриманість, страх.

6. Гіперфункція щитовидної залози (тиреотоксикоз). Невідреаговані емоції - страх.

Щитовидна залоза (щит організму) посилює свої функції, коли ситуація стає загрозливою, екстремальною. Вона ніби транслює послання: "Я повинен бути на висоті. Я повинен добре тримати самооборону, завжди бути готовим до відбиття будь-якої атаки ".

7. Ревматоїдний артрит. Невідреаговані емоції - розчарування, образа, гнів, брак любові.

Зараз ви читаєте новину «Чому ми хворіємо: психологічні причини недуг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути