середа, 18 березня 2020 11:12

Чи потрібно постійно дезинфікувати поверхні і предмети, щоб не заразитися Covid-19

Чи потрібно постійно дезинфікувати поверхні і предмети, щоб не заразитися Covid-19
Вірус може виживати в краплях до 3 годин, після того як потрапить у повітря під час кашлю. Фото: РБК-Украина

Учені з'ясовують, як довго вірус Covid-19 може виживати за межами людського організму. Він поширюється через крапельки, що виділяються з носа та рота зараженої людини під час кашлю чи чхання. Під час одного кашляння може виділитися до 3 тис. частинок. Вони можуть осідати на інших людей, одяг та поверхні навколо. Дрібніші частинки можуть залишатися у повітрі.

Вірус довше виживає у фекальних виділеннях. Хто не миє ретельно рук після відвідування туалету, може заразити все, до чого доторкнеться, пише ВВС.

Доторкання до поверхні або предмета, на яких є вірус, а потім до свого обличчя "не є основним способом поширення вірусу". Але організації охорони здоров'я наголошують, що миття рук і щоденна дезінфекція поверхонь, до яких часто доторкаються, - найважливіша дія в запобіганні поширення Covid-19. Досі не знаємо, скільки випадків зараження спричинено забрудненими поверхнями, експерти радять бути обережними.

Нілтьє Доремален, вірусолог із Національного інституту здоров'я США, та її колеги зробили кілька перших тестів того, як довго SARS-CoV-2 може виживати на різних поверхнях.

Вірус може виживати в краплях до 3 годин, після того як потрапить у повітря під час кашлю. Дрібні крапельки розміром від 1 до 5 мікрометрів у спокійному повітрі можуть перебувати кілька годин. Вірус, що циркулює в нефільтрованих системах кондиціонування, житиме не більше пари годин. У рухомому повітрі краплі швидше осідають на поверхнях. Вірус довше живе на картоні - до 24 годин, і до 2-3 діб на пластикових і нержавних поверхнях. Може довго жити на дверних ручках, пластикових або ламінованих поверхнях та інших твердих предметах. Однак дослідники виявили, що мідні поверхні, як правило, вбивають вірус приблизно за 4 години. Учені припускають, що на натуральних волокнах, які добре вбирають вологу, вірус швидше висихатиме. Вплив на вірус високих температур та вологості ще вивчають.

Коронавірус можна знищити за хвилину, дезінфікуючи поверхні 62-71% спиртом або 0,5% відбілювачем з перекисом водню або побутовим відбілювачем, що містить 0,1% гіпохлориту натрію.

Першим симптомом коронавірусу є біль у горлі. Наприклад, звичайний грип починається з високої температури. Зараженого COVID-19 біль у горлі турбує 3-4 дні. Через це новий вірус часто приймають за бронхіт.

Зараз ви читаєте новину «Чи потрібно постійно дезинфікувати поверхні і предмети, щоб не заразитися Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути