вівторок, 21 лютого 2017 14:41

Активні пробіжки під час вагітності сприяють здоров'ю матері
3

Фото: medikforum

Інтенсивні пробіжки під час вагітності не лише не шкодять матері та дитині, а й сприяють здоров'ю майбутньої породілі. Вчені мають ряд досліджень, коли жінки навіть брали участь у змаганнях та робили забіги на великі дистанції і при цьому залишалися здоровими.

Це підтверджує робота Exercise and pregnancy, опублікована у часописі Sports Medicine.

У праці розглядають ситуації, коли професійні спортсменки, а також жінки, які впродовж багатьох років вели активний спосіб життя і отримали не одну порцію адреналіну під час пробіжок, продовжували заняття, коли носили своїх дітей у лоні.

"Основна загроза, яка може супроводжувати вагітну під час інтенсивних фізичних навантажень - зменшення притоку крові в матку, що обмежує постачання кисню до плоду. Тому варто обмежити заняття високої інтенсивності", - кажуть автори дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біг на морозі корисніший для серця

Натомість помірний біг, коли жінка почуває себе добре, не має відчуття фізичного виснаження, добре дихає, не є шкідливим ні для неї, ні для дитини, але навпаки - тренує м'язи спини та пресу, які відіграють важливу роль під час пологів.

Ризикованими називають види спорту, де вагітна може отримати травми - наприклад, під час гри у хокей чи футбол. Позитивну реакцію на рух підтвердили професійні спортсменки.

Наприклад, американка Алісія Монтано, 28 років, яка до вагітності представляла свою країну на Олімпійських іграх, брала участь у забігу на 800 метрів. Перемогти на 35-му тижні вагітності не змогла, але позитивні враження від участі у дистанції, а відповідно, гарне психічне самопочуття отримала. А шведська спортсменка Ева Нистром навіть отримала перемогу у національних змаганнях з дуатлону. На восмому тижні вагітності пробігла 15 км та 40 км проїхала на велосипеді.

Рівень фізичної активності для вагітної жінки мають визначати як спортивні лікарі, так і сама мама. Бо чимало спортсменок розповідали, що приходив час, коли просто почували дискомфорт від руху плоду всередині живота, і саме тоді припиняли свої забіги.

Зараз ви читаєте новину «Активні пробіжки під час вагітності сприяють здоров'ю матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути