середа, 22 березня 2017 15:39

Які обстеження необхідно пройти курцям

Які обстеження необхідно пройти курцям
Куриш - перевіряйся на туберкульоз. Фото: drugoigorod

Людей, які мають шкідливу звичку курити, та ще й при цьому страждають від хронічного бронхіту, відносять до категорії групи ризику захворіти на туберкульоз. Вони мають принаймні раз на рік перевіряти свої легені.

Про це Gazeta.ua повідомив спеціаліст з розвитку національних і міжнародних програм у сфері лікування туберкульозу БО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ" Юрій Варченко.

"Курці - це група ризику по туберкульозу. І вона включена в протокол обстеження. Але, на жаль, не фіксується в медичній картці, що він курець. Бо немає такого діагнозу - курець. Однак якщо курець має захворювання легенів. Як хронічний бронхіт, наприклад, він потрапляє до групи ризику. Має обовязкого раз на рік проходити флюорографію. І він має бути свідомим, і йому має пояснити це лікар, що має обстежуватися щорічно", - сказав Варченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кидати курити треба різко" - вчені

Окрім апаратної діагностики людина, яка курить, має звертати увагу на самопочуття. Бо про туберкульоз може свідчити один з проявів, як кашель, зниження маси тіла, загальна слабкість тіла, задишка, біль за грудиною чи кровохаркання.

"При туберкульозі може проявлятися один з симптомів. Може не бути сильного кашлю, а тільки слабкість чи задишка", - уточнив лікар.

В Україні з'явиться національний сервіс для надання допомоги у припиненні куріння. Усі бажаючі зможуть отримати консультацію як відмовитися від цієї звички. У нього буде входити "гаряча" телефонна лінія, веб-сайт та група у соціальній мережі Facebook "Кидаємо курити разом".

Зараз ви читаєте новину «Які обстеження необхідно пройти курцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути