середа, 23 січня 2019 14:59

Які ліки ефективні проти грипу, а які небезпечні

Які ліки ефективні проти грипу, а які небезпечні
Збивати варто лише температуру вище 39 градусів. ФОТО: slk.kh.ua

Ефективність більшості препаратів проти грипу не є доведеною. Це стосується й ліків, які пропонуються як противірусні. Хворим на грип доречно приймати лише симптоматичні препарати. Такі допоможуть зняти біль, збити температуру й полегшити стан, доки організм сам не виробить захисні речовини.

Приймати жарознижувальне хворим на грип можна лише у випадку, якщо температура тіла становить вище 39 градусів. Збивати раніше не рекомендується, пише obozrevatel.

"Якщо ми збиваємо температуру, то можемо зашкодити виробленню власного інтерферону. Адже це противірусний білок, який утворюється в організмі у відповідь на вторгнення вірусу. Але за нормальної температури він не виробляється, лише за підвищеної. Тож коли ми приймаємо жарознижувальне завчасно, ми тим самим розтягуємо хворобу", — пояснює завідувач відділу респіраторних та вірусних інфекцій Інституту епідеміології ім. Громашевського Алла Мироненко.

Для маленьких дітей правило інше: для них вірус грипу є найбільш небезпечним. Якщо маля "горить", йому можна давати жарознижувальне, не чекаючи підвищення температури понад 39 градусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Застуда чи грип: як відрізнити

"Взагалі в будь-якому віці треба адекватно реагувати на хворобу, нікуди не ходити, обов'язково звернутися до лікаря, щоб він послухав, чи немає там пневмонії. Це в будь-якому віці треба робити. Ось жінка в 47 років померла в Олександрівській лікарні. Пізно звернулася, хоча у неї був цукровий діабет", — розповідає лікар.

Самолікування грипу є небезпечним. Особливо для людей із групи ризику. Йдеться про маленьких дітей, людей літнього віку, вагітних і тих, хто страждає на ожиріння й будь-які хронічні захворювання. Правильно підібрати лікування грипу може лише лікар.

Ефективними проти цього вірусу є препарати на основі озельтамовіну. Однак застосовувати їх можна не всім. Призначаються такі ліки лиш у разі загрози розвитку ускладнень.

"Ефективність цього препарату достатня, коли його приймають в перші дві доби хвороби. Якщо приймати його на 5-й день, коли вже і бактеріальна флора приєдналася, він тільки ускладнює одужання", — каже Алла Мироненко.

Препарати для підвищення імунітету не підходять для лікування грипу й ГРВІ. Нераціональний прийом таких ліків створює загрозу розвитку раку. Особливо небезпечними вони є для дітей.

Раніше розповіли, скільки українців померло від грипу за тиждень із 7 по 13 січня 2019 року. За цей період рівень захворюваності серед дорослих збільшився на 20,1%, а серед дітей до 17 років – зменшився на 2,4%. Діагностували грип у 176 381 особи, половина з них – у віці до 17 років.

Зараз ви читаєте новину «Які ліки ефективні проти грипу, а які небезпечні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути