вівторок, 26 березня 2019 17:18

Які корисні речовини містять у собі cпеції

Які корисні речовини містять у собі cпеції
У помірних кількостях спеції є корисними для здоров'я. ФОТО: uk.carolchanning.net

Прянощі містять у собі безліч важливих для здоров'я мікроелементів і можуть конкурувати у плані користі для організму з найбільш вітамінозними продуктами.

Про корисні властивості найпопулярніших спецій розповів healthcentral.

1. Лавровий лист. Чинить антисептичний, в'яжучий і сечогінний ефект, стимулює апетит і покращує травлення. Є джерелом антиоксидантів. Багатий на вітаміни А, С й групи В. Є в ньому також високий вміст фолієвої кислоти, калію, міді, кальцію, мангану, магнію, заліза й селену.

2. Духмяний перець. Володіє протизапальною дією. Є відмінним джерелом калію, мангану, заліза, міді, селену та магнію. Також має в собі вітаміни А, В2, В3, В6 і С.

3. Мускатний горіх. Славиться антиоксидантними властивостями. Багатий на мідь, калій, кальцій, марганець, залізо, цинк і магній. Постачає організм вітамінами групи В і бета-каротином. Допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.

4. Ваніль. Вважається афродизіаком. Є джерелом вітамінів В1, В2, В3, В5 та В6. Містить у собі велику кількість кальцію, магнію, мангану, заліза й цинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Любов і персики: 7 продуктів-афродизіаків

5. Кориця. Лідирує за вмістом антиоксидантів серед усіх продуктів харчування, що існують у природі. Підвищує чутливість до глюкози , за рахунок чого ідеально підходить для хворих на діабет. Покращує травлення. Забезпечує організм калієм, кальцієм, марганцем, залізом, цинком, магнієм, вітамінами А й В3.

6. Кмин. Є цінним джерелом клітковини й антиоксидантів. Має у своєму складі багато заліза, міді, калію, марганцю, селену, цинку й магнію. Також багатий на вітаміни А, С, Е й групи В. Чинить вітрогонну дію.

7. Гвоздика. Володіє антиоксидантними, знеболювальними, антисептичними, протизапальними й вітрогонними властивостями. Сприяє налагодженню травлення. Є відмінним джерелом каротину, вітамінів А, В6, С і К. Містить також калій, магній, залізо та селен.

8. Какао. Має антиоксидантні властивості. Містить кофеїн, вітаміни групи В, залізо, селен, кальцій, цинк і магній. Здатне запобігати передчасному старінню клітин організму, чинити протизапальну й антивірусну дію. Корисне для серцево-судинної системи.

9. Каєнський перець. Містить капсаїцин. Ця речовина володіє протибактеріальними, антиканцерогенними, знеболювальними й антидіабетичними властивостями. Є корисною для судин та серця, допомагає нормалізувати холестерин. Окрім капсаїцину, у каєнському перці міститься велика кількість вітамінів А, В2, В3 і С. Також ця спеція є цінним джерелом калію, міді й заліза.

Вчені назвали корисний продукт з антидепресивними властивостями. Наявність його в раціоні дозволяє знизити ризик розвитку депресії на 26%. Вживати достатньо по 24 грами щодня.

Зараз ви читаєте новину «Які корисні речовини містять у собі cпеції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути