вівторок, 13 жовтня 2020 06:30

Як змінилися знеболювальні за два століття

Як змінилися знеболювальні за два століття
Анастезія діє певний проміжок часу і тривалих наслідків не має. Фото: Jonathan Borba from Pexels

13 жовтня 1804 року Ханаока Сейшу з-під Осаки провів часткову мастектомію 60-літній жінці, яка страждала від раку молочної залози. В якості знеболювального використав спеціальну настоянку із суміші трав. Це вважається першою документально засвідченою операцією із застосуванням повної анестезії.

У січні 1842 pоці В. Лонг знеболивши ефіром зуб хворої, екстрагував його, а у березні видалив пухлину, що локалізувалася в ділянці потилиці. Проте вийшла друком ця публікація через десять років. Через це "піонером" анестезії ефіром вважають Гілберта Мортона. Який 16 жовтня 1846 року в багатопрофільній лікарні Бостона, США провів анестезію ефіром при операції з видалення піднижньощелепної пухлини у пацієнта Гілберта Еббота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медичний довідник Rx index: як знайти правильний підхід до вибору лікарського препарату

Спочатку найбільше використовували ефір, потім поступово стали з'явилися й інші інгаляційні анестетики. У листопаді 1847 року лікар-акушер з Единбурга Джеймсом Сімпсон вперше використав хлороформ. Ця рідина була сильнішою за ефір, але й мала серйозніші побічні ефекти - пошкоджувала печінку, найстрашніший - смерть. Попри це хлороформ був популярним, завдяки простоті використання.

Відома нам місцева анестезія з'явилася лише у 1877 році. Для неї використовували кокаїн. Згодом з'явилися місцева інфільтраційна анестезія і блокади периферичних нервів. Ще пізніше - спінальна та епідуральна анестезія. Завдяки яким лікарі могли здійснювати хірургічні операції на черевній порожнині без глибокого наркозу, який досягається при використанні ефіру і хлороформу.

Менш токсичні анестетики ввели лише у 1990-ті роки.

Нині популярні два види знеболення - місцева та загальна анестезія. При першій, в залежності від потреб, застосовують розчин дикаїну або лідокаїну. Знеболюють: гортань, бронхи, трахею і так далі. При хірургічних втручаннях застосовують загальну анестезію. Подібне знеболювання вводить людину в стан штучного сну з повною чи частковою втратою свідомості та цілковитою відсутністю больових відчуттів.

Зараз ви читаєте новину «Як змінилися знеболювальні за два століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути