середа, 25 грудня 2019 05:25

Як вибрати якісну червону ікру на святковий стіл - корисні поради

Як вибрати якісну червону ікру на святковий стіл - корисні поради
Слід вибирати ікру першого сорту. Кількість солі не повинна перевищувати 4-6%. Фото: Анна ЛАКИЗА

Червону ікру краще купувати в скляній тарі. Ікринки повинні повинні легко відділятися один від одного і мати легкий рибний запах.

Як вибрати якісну червону ікру Gazeta.ua розповів Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України.

У ній містяться жири, вітаміни і мінерали, а також близько 30% білка, який легко засвоюється організмом і за цими ознаками ікра перевершує багато продуктів, в тому числі і м'ясо. До 60% червоної ікри, що продається в Україні, є контрафактною. Такі дані називає Асоціація риболовів.

"Візьміть баночку в руки і потрясіть. Якщо всередині чути булькання - від покупки краще утриматися. Якісна зерниста червона ікра заповнює баночку щільно. Важлива і дата на упаковці. Видобуток ікри ведеться в липні-серпні. Якщо на кришці вказано будь-який інший місяць, значить, солили вже заморожений продукт або фасували вироблений раніше. У будь-якому випадку його якість буде не на висоті. Треба натиснути на кришку банки пальцем. Вона не повинна прогинатися чи бути роздутою. Маркування на кришці - проштамповане зсередини, якщо ж цифри втиснули всередину - це підробка", - розповів Олександр Чистяков.

Контрафактну банку видає неякісна поліграфія та відсутність на етикетці докладної інформації про продукт, виробника. Краще купувати ікру в скляній, а не металевій тарі. Прозоре скло дозволяє розглянути колір, розмір і якість зерна. Якщо ікра ніби покрита інеєм - вона фальшива. Скляна тара - хімічно нейтральна і в ній не відбувається процес окислення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка риба зникає із українських водойм - експерт дає невтішні прогнози

Ікринки повинні легко відділятися один від одного і не приставати до лопатки, якщо це ваговий продукт. Якщо ікра більше схожа на злиплу безформну масу - не варто її брати. Перед покупкою треба обов'язково поцікавитися у продавця, коли була відкрита ємність. В основному на вагу надходить ікра в пластикових ємностях від 0,5 до 5 кг. Це продукт, який швидко псується, після відкриття ємності термін його зберігання - 24 години. Для продовження її придатності продавці додають в ікру емульгатори на основі формальдегідів. Продукт може стати небезпечним для здоров'я.

Щоб "освіжити" ікру, продавці також використовують марганцівку, рослинні масла, аскорбінову кислоту, мінеральну воду. Потрібно взяти кілька ікринок і помацати пальцями. Вміст масла залишить відповідний слід.

Різкий гіркий смак говорить про неправильне використання консервантів. Таку ікру краще не вживати. Харчова добавка Е-239 - небезпечний для здоров'я токсичний консервант уротропін. При використанні консервантів Е-200 і Е-211 продукт вважається більш безпечним. Концентрація кожного консерванту не повинна перевищувати 0,1%.

Штучна ікра виготовляється, як правило, з желатину або водоростей. Вона більш пружна і не має ядра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Передноворічні лайфхаки: як вибрати якісну ікру

Якісна червона ікра злегка пахне свіжою рибою. У штучної для аромату використовують оселедцеві молоки, тому підробку видає сильний рибний запах. На смак вона жорстка і дуже солона.

Можна провести експеримент. Кинути 2-3 ікринки в склянку з гарячою водою. Штучна ікра в окропі розчиниться. Відкриту баночку тримайте в холодильнику не довше 4-5 днів. Ні в якому разі не ставте в морозильник, інакше зерна полопаються і перетворяться в пюре.

Слід вибирати ікру першого сорту. Кількість солі не повинна перевищувати 4-6%. Ідеальні умови зберігання - від мінус 2 до мінус 6 градусів.

Червона ікра покращує пам'ять, піднімає настрій і позитивно впливає на фізичну форму людини. Здатна активізувати мозковий кровообіг і регулювати вміст серотоніну - так званого гормону щастя.

Зараз ви читаєте новину «Як вибрати якісну червону ікру на святковий стіл - корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути